Áprilisban a fogyasztói árak 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Mind a háztartási energiáért, mind a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve - áll a KSH legfrissebb jelentésében.

Legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Egy hónap alatt - 2013. márciushoz viszonyítva - a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett többet fizetni, mint előző hónapban.

Élelmiszerek nélkül még nagyobb az esés

Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek árai emelkedtek, 3,4 százalékkal, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. Az átlaggal megegyező mértékben drágultak a tartós fogyasztási cikkek. Kisebb mértékű áremelkedés ment végbe a szolgáltatások (0,2 százalék) és a szeszes italok, dohányáruk (0,2 százalék) körében. A háztartási energia ára nem változott az előző hónaphoz viszonyítva, míg az egyéb cikkek (ide tartoznak: lakás-,háztartás-és testápolási cikkek, gyógyszerek, jármű üzemanyagok, valamint kulturális cikkek) körében árcsökkenés volt megfigyelhető (0,6 százalék). Ezen belül a jármű üzemanyagokért 1,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Tavalyhoz képest

Egy év alatt áprilishoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt az idényáras élelmiszerek
(14,8 százalék), a liszt (14,3 százalék), a sertészsiradék (9,4 százalék) és a száraztészta (8,9 százalék) ára. Árcsökkenés következett be többek között a tojás (20,8 százalék), a cukor (3,5 százalék) és a tej (2,7 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,8 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is.

A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,6 százalék), ezen belül a szemétszállítás 8,3, a helyi tömegközlekedés 5,3 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkekért 0,4 százalékkal kellett többet fizetni. Az egyéb cikkek körében árcsökkenés következett be (0,5 százalék), ezen belül a jármű üzemanyagok 5,3 százalékkal kerültek kevesebbe. A tartós fogyasztási cikkek (1,9 százalék) és a háztartási energia (8,4 százalék) esetében szintén árcsökkenés volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a vezetékes gázért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, míg a távfűtés ára 11,7 százalékkal csökkent 2012. áprilishoz képest.

Nem meglepő adat

Az inflációs célkitűzés rendszerének fennállása óta most először volt példa arra, hogy a jegybanki 3 százalékos cél körüli egy százalékpontos célsáv alá kerüljön az éves index. Anti-inflációshatást a globális nyersanyagárak csökkenése fejtett ki, de a hazai recessziós környezet és a rezsicsökkentés is lefelé préselte az árakat.

Kilátások

Ami az idei évet illeti, az infláció bázishatások miatt (tavaly júniusban estek mélypontra az üzemanyagárak) júniusig visszaemelkedhet 2 százalék közelébe, júliustól azonban az újabb rezsicsökkentések, augusztustól pedig az élelmiszeráraknál érvényesülő bázishatások (kiesik a tavalyi élelmiszerár emelkedés a bázisból) húzzák le majd újra az árindexet, így alakulhat ki az éves átlag.

A szakértők szerint a különböző forgatókönyvek között a választási hajrában bedobott hatósági árakat érintő kormányintézkedések mellett a globális nyersanyagárak egyébként a korábbi éveknél hektikusabb mozgása fogja eldönteni. A dohánytermékeken lévő árrés megemelése a nyár közepétől az áremelkedésüket eredményezi majd, ami ellensúlyozhatja az eddigi vártnál kedvezőbb adatokat. De van reális esélye az idén az infláció alálövésére. A rezsicsökkentés már eddig is 0,8 százalékpontos csökkenést okozott az árakban, de az egyéb hatósági áras termékkörben is a szokásostól elmaradó áremelések valósultak meg. Az idén még várható további rezsiköltség-csökkentés mintegy 0,2 százalékpontos hatású lehet.

A szakemberek idén összességében 2,4 százalékos éves átlagos inflációt jósolnak, aminek teljesülése komoly muníciót adhat a jegybanki ösztönzők fokozásához.