A jegybankárok mai döntése nem okozott meglepetést: a NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők tartást jósoltak, ugyanakkor jelezték, hogy lassan véget ér a tartás időszaka. A kamatdöntéshez kiadott közlemény az inflációra ható ellentétes tényezőket tárgyalja.

Inflációs kockázatok

A monetáris tanács értékelése szerint az infláció várható alakulását kedvezően befolyásolja az inflációs várakozások mérséklődése és a piaci szolgáltatások inflációjának határozott csökkenése. Ezzel ellentétes befolyást fejthet ki a forintárfolyam korábbinál gyengébb szintje és az importált infláció emelkedése.

A forint árfolyamának március elején bekövetkezett gyengülése – ha a gyengébb szintje tartósan fennmarad – a monetáris politika számára releváns horizonton számottevő inflációs nyomással járhat. A magasabb infláció felé mutató kockázatokat erősíti a nemzetközi piacokon az olajárak újabb növekedése is.

Másfelől a márciusi inflációs adatok megerősítik azt a hosszú távú kilátások szempontjából is kedvező tendenciát, mely a piaci szolgáltatások inflációjának csökkenésével az év elején indult meg. A jegybanki döntéshozók e folyamat tartósságát illetően alapvető jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a gazdasági szereplők a munkapiacon is alkalmazkodjanak az alacsony inflációs kilátásokhoz.

A testület összességében úgy ítéli meg, hogy a korábbiakhoz képest felerősödtek a magasabb infláció irányába ható tényezők, ugyanakkor az ellentétes irányú makrogazdasági hatások miatt jelenleg nem indokolt a kamatszint változtatása. A monetáris tanács fokozott figyelemmel kíséri az inflációra ható folyamatokat és készen áll megtenni azokat a lépéseket, melyek biztosítják az árstabilitás fenntartását.

Egyensúly kellene

A kamatdöntéshez kiadott közlemény ismét leszögezi: a magyar gazdaságban az egyensúlyi kockázatoknak végső soron a költségvetés magas hiánya a forrása. Ezért a megalakuló új kormány részéről elsősorban a költségvetési kiigazítás iránti elkötelezettségre, és ennek alapján mihamarabb konkrét intézkedésekre van szükség. Az új kormány akkor tud leginkább hozzájárulni a magyar gazdaság hosszú távú stabil növekedéséhez, ha hiteles konvergencia program végrehajtásával teremti meg a fenntartható fiskális pozíciót - fogalmaz a dokumentum.

Kamatemelés már májusban?

A  gyenge forintárfolyam, az inflációs kilátások romlása, a száguldó olajárak, valamint a kedvezőtlenre forduló nemzetközi viszonyok alapján meg lehet ágyazni egy májusi szigorításnak – vélekedett Barcza György, az ING Bank vezető elemzője. Egyelőre a piac sem vár kamatemelést, annak ellenére, hogy a legutóbbi ülés jegyzőkönyvéből kiolvashatóan már megoszlik a jegybankárok vélekedése az inflációs kilátásokról. A forint jegyzése az elmúlt egy hónapban viszonylag erős volatilitást mutatott, ám nem látszott, hogy bármelyik irányba is tartósabban elmenne.

Hozamoldalról sem látszik kamatemelési kényszer: az elmúlt egy hónapban stabilizálódtak a hozamok a márciusi meglódulás óta, s a kötvénypiac volatilitása alacsonyabb, mint a forinté.

Az ICEG kutatói szerint az MNB június közepén 50 bázisponttal szigoríthat, így a ráta így 6,5 százalékon stabilizálódhat.