A végtörlesztéshez 1,1 milliárd dollárt, 500 millió eurót és 260 millió fontot utalt át az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), amelyre a fedezet, az IMF hitel fel nem használt részéből, a február eleji dollárkötvény kibocsátásból és a Prémium Euro Magyar Államkötvényből befolyt összegből rendelkezésre állt, így pótlólagos kötvénykibocsátásra nem volt szükség - áll az NGM közleményében.

A kormány döntése alapján 2013. augusztus 12-én Magyarország előtörlesztette a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben még fennálló 1,9 milliárd SDR (2,15 milliárd euró) összegű hitelét. Ebből az összegből 1,8 milliárd euró 2013-ban, mintegy 300 millió euró pedig 2014. első negyedévében, a fennmaradó minimális összeg 2014. harmadik negyedévéig járt volna le. A korábbi kötvénykibocsátás továbbá a hitelpiaci válság hatására kiépített kormányzati tartalék együttes összege lehetővé tette az IMF hitel teljes összegének előtörlesztését - közölte a gazdasági tárca.

Nincs szükség az IMF-re

"Tavaly és idén is sikerült a piacról finanszírozni a költségvetést, így nincs szükség finanszírozási oldalról az IMF-re. Jelentős siker, hogy a pénzügyi válság ellenére a magyar kormány az elmúlt három évben el tudott idáig jutni, törleszti a 2008-ban az előző kormány által felvett hitelt és még jelentős tartalékai is maradnak. Ez azt jelenti, helyes irányba indultunk el. Az előtörlesztéssel mintegy 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarított meg az ország" - idézi a közlemény Orbán Gábort, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkárát.

Az NGM közleménye szerint az előtörlesztéshez rendelkezésre állt a fedezet, amelyet több forrásból biztosított a tárca oly módon, hogy a költségvetés számára létrehozott biztonsági tartalék megmaradt.