A képviselői önálló indítvány szövegezése a korábbi rezsicsökkentési törvénymódosítások sémáját követi, eszerint a szennyvízszippantás díja a 2013 . július 1-jét követő időszakban nem haladhatja meg a január 31-én jogszerűen alkalmazott díjtételek és egyéb számlaelemek alapján, ugyanazon feltételekkel számított összeg 90 százalékát.

A módosító a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényt is megtoldja, a szerződésszegés esetére kötbérfizetési kötelezettséget kilátásba helyezve. Ezek szerint a közszolgáltató a fogyasztóvédelmi hatóság által megállapított szerződésszegése esetén minden érintett számlára vonatkozóan számlánként összesen 10 000 forint kötbért köteles fizetni a szerződésszegéssel érintett természetes személynek.

Továbbá, a javaslat szerint a különféle közszolgáltatók az általuk kibocsátott számlán kötelesek "jól láthatóan, színes mezőben kiemelve feltüntetni a rezsicsökkentés eredményeképpen jelentkező megtakarítás összegét.

Az indoklás szerint a törvényjavaslat elsődleges célja a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz (szippantott szennyvíz) és a kéményseprő-ipari közszolgáltatás díjának 10 százalékos csökkentése a Fidesz frakció javaslata alapján.