Az őszi hónapok középhőmérséklete változatosan alakult, a szeptember több mint 1,5 Celsius-fokkal, a november több mint 1,7 fokkal melegebbnek, míg az október 0,65 fokkal hűvösebbnek bizonyult a megszokottnál.

Bár november első napjaiban és a végén is néhány napra erősen lehűlt a levegő, november 28-án pedig az eső többfelé havas esőbe, majd havazásba váltott, összességében az elmúlt ősz melegebb volt a szokásosnál: az évszak középhőmérséklete országos átlagban elérte a 11,2 Celsius-fokot, ami 0,86 fokkal haladta meg a sokéves - 1981 és 2010 közötti - normálértéket. A 2015-ös ősz 1901 óta a 25. legmelegebb volt az őszök sorában.

QP | Quality Placement

Az ősz során a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 10,1 fokot november 25-én a Nógrád megyei Zabaron mérték. A legalacsonyabb maximumhőmérsékletet Kékestetőn rögzítette a meteorológiai szolgálat: november 24-én mindössze mínusz 3,4 fokig melegedett fel ott a levegő.

Szeptemberben négy napon új napi melegrekord született. Elsején Dombegyházán 36,9 fokig, 2-án Tuzséron 36 fokig melegedett a levegő. Két héttel később, szeptember 17-én Szeged külterületén dőlt meg a napi melegrekord 36,4 fokkal, szeptember 18-án pedig Körösszakálon 37,3 fokot mértek. Kiemelték, hogy idén szeptemberben még hőségnapok is előfordultak, amikor a napi maximumhőmérséklet legalább 30 Celsius-fok. Budapest belvárosában négy hőségnapot és három trópusi éjszakát (a napi minimumhőmérséklet nem csökken 20 fok alá) is regisztráltak.

A csapadék alapján az egyes hónapok jelentősen különböztek egymástól. Országos átlagban szeptemberben 63,5 milliméter csapadék hullott, csaknem 20 százalékkal több a sokéves szeptemberi normálértéknél. Az október még csapadékosabb volt, ekkor országos átlagban 107,2 millimétert jegyeztek, ez több mint a 2,5-szerese a szokásos értéknek. Novemberben - még az előzetes adatok szerint - országosan mindössze 30 milliméter körüli csapadékmennyiség hullott, ami a sokéves normál értéknek körülbelül a 60 százaléka.

A legtöbb napi csapadékot az ősszel Bakonykoppányban mérték, ahol szeptember 25-én 87,3 milliméternyi eső hullott. Kitértek arra is, hogy október 4-től 20-ig gyakorlatilag minden nap esett az eső. Ennek nyomán bőven az átlag fölött volt a hónap csapadékösszege. A három hónap alatt ez országos átlagban 200 milliméter körüli volt, ami csaknem 40 százalékkal haladja meg az 1981 és 2010 közötti őszi időszakok átlagát.

A magyarországi megfigyelések szerint nemcsak az ősz, hanem november végéig az egész év a legmelegebbek közé sorolható. Eddig csak 2014-ben, 2007-ben és 1994-ben volt magasabb a november végéig tartó időszak középhőmérséklete - tették hozzá. Emellett a 2015-ös év 2014 után valószínűleg ismét globálisan rekord meleg lesz a kiterjedt mérések kezdete óta.

A meteorológusok szerint Magyarországon december első napjaiban is folytatódik az átlagosnál enyhébb idő. Az ország nagy részén fagy sem lesz, csak kevés helyen süllyedhet egy-egy éjszaka kevéssel 0 fok alá a hőmérséklet, kora délutánra pedig jellemzően 5 és 10 fok közé melegszik fel a levegő. Sok napsütés nem ígérkezik, nagyrészt erősen felhős vagy borult, párás, néhol tartósan ködös időre van kilátás. Számottevő csapadék nem várható, viszont elszórtan szitálás valószínű. Erős szél sem lesz, és így adottak lesznek a feltételek a levegőminőség fokozatos romlásához.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint legkorábban valamikor december 10-e után kezdődhet átalakulás a kontinens időjárási helyzetében. Ekkortól a tartós nyugati áramlás északira válthat, és hidegebb, változékonyabb idő köszönthet be Közép-Európában is. Ez azonban ma még bizonytalan, hiszen nagyjából egy hét után jelentősen megnő az előrejelzések bizonytalansága.