Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NAV az Iványi Gábor által vezetett MET számláját 246 131 000 forintos, egyes intézményeik bérkifizetésével kapcsolatos járulékterhével és annak késedelmi büntetésével terhelte meg, ami miatt ismét kritikus helyzetbe kerültek - jelentette be az Oltalom Karitatív Egyesület a Facebook-oldalán.

Az egyesület a Facebook-posztban sérelmezi, hogy a NAV annak ellenére terhelte meg a számlájukat ezzel az összeggel, hogy még ítéletet sem kaptak kézhez és az adóhivatal azt sem várta meg, hogy az ügyük valamennyi jogi fórumon végigfusson.

Az egyesület szerint a számukra egyébként jogosan járó állami támogatásokat nem kapják meg, így a járulék vagy más tartozásokat sem tudják visszafizetni.

Körülbelül 6 milliárddal lóg az állam a MET-nek

A posztban említett támogatástól a MET 2011-ben esett el, amikor az Orbán-kormány megvonta a MET-től az egyházi státuszt, így a személyi jövedelemadó 1 százalékára sem tarthattak igényt. A NAV február elején viszont arról értesítette a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, hogy visszaadják a technikai számot, így az egyházi 1 százalék újra felajánlható lesz, ám a MET egyházi státuszának ügye továbbra sem tisztázott.

A ki nem fizetett állami támogatások révén a MET szerint a magyar állam már mintegy 6 milliárd forinttal tartozik nekik, amiből 1 milliárdot 2017-ben a strasbourgi emberi jogi bíróság (EJEB) kártérítésként megítélt, amit a magyar állam ugyan kifizetettt, de a strasbourgi testület egyben kimondta azt is, hogy a magyar egyházügyi törvény sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. (Az ezzel kapcsolatos miniszterelnökségi megjegyzést lásd lentebb a "Frissítésben")

Az elmúlt években az Alkotmánybíróság kétszer - 2017 decemberében és 2018 októberében - is kimondta, hogy Alaptörvény-ellenes mulasztást követ el az országgyűlés, amikor nem hajlandó szabályozni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség jogállását. Az Alkotmánybíróság 2018 év végéig adott határidőt a pótlásra, aminek végül a Miniszterelnökség szerint a magyar kormány eleget tett. (Lásd lentebb a "Frissítésben")

Veszélyben a márciusi bérek

A MET a Facebook-posztban hangsúlyozza, hogy a tőlük elvett pénzből a legszegényebbeknek nyújtanak segítséget. Ha a NAV nem ül le velük tárgyalni - ahogy ezt korábban a Nemzeti Közművek is megtette a gáz elzárásának halasztásával - és nem ad haladékot, akkor márciusban nem tudnak bért fizetni, amivel mintegy ezer munkavállaló és nagyjából ennyi család veszítheti el a munkalehetőségét, megélhetését, az ellátottak pedig a MET által nyújtott segítségtől eshetnek el.

Szeptemberben a MET-nek a Nemzeti Közművel gyűlt meg a baja, amikor a közműszolgáltató emberei a gázórákat is le akarták szerelni a Dankó utcai központban (hajléktalanszálló, kórház, óvoda, főiskola, kápolna) az egyesület által felhalmozott tartozások miatt. Akkor a MET arról számolt be, hogy országosan az összes tartozásuk eléri a 200 millió forintot. Az NKM Energia Zrt.-vel végül sikerült megegyeznie az egyesületnek, melynek értelmében 2021. április 30-ig egyedi kikapcsolási moratóriumot biztosít az Oltalom Karitatív Egyesület és társszervezetei részére az energiaszolgáltató.

Frissítés:

Cikkünk megjelenését követően a Miniszterelnökség a MET helyzetével kapcsolatban több megjegyzéssel élt (amelyek fényében a fenti szöveget is korrigáltuk). A tárca egyrészt arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar állam az EJEB által megítélt kártérítési kötelezettségének teljes mértékben eleget tett, ennek megfelelően nem 1 milliárd forintot, hanem összesen 2,176 milliárd forint kártérítést fizetett a MET-nek. Az ezt meghaladó kártérítési igényt az EJEB sem találta megalapozottnak - tette hozzá a Miniszterelnökség. A tárca szerint ezért jelenleg nincs törvényesen megállapított tartozása az államnak a MET-tel szemben. Az állam tehát a MET minden törvényes igényét megtérítette.

Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, hogy a magyar kormány a magyar Alkotmánybíróság határozatait nem hajtotta végre a testület által kért 2018. december végéig. Ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökség arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány és az Országgyűlés ezeknek a határozatoknak eleget tett: "A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény" (Ehtv.) módosításáról szóló 2018. évi CXXXII. törvényt az Országgyűlés 2018 decemberében elfogadta. Így a módosított törvény már 2019-től biztosította valamennyi jogi személyiséggel rendelkező vallási közösség javára az egyházi szja 1 százalék felajánlásának a lehetőségét. Az ehhez szükséges technikai számot a MET tehát már 2019-ben igényelhette volna a NAV-tól - jegyezte meg a Miniszterelnökség.

Az egyházi törvény módosításával kapcsolatban cikkünkben korábban azt írtuk, hogy ezügyben nem történt semmi. A Miniszterelnökség felhívta a figyelmet, hogy az egyházi törvény értelmében az egyházak regisztrálása bírósági hatáskörbe került. Az Országgyűlés a továbbiakban tehát csak a bejegyzett egyházakkal való együttműködésről dönt. A törvénymódosítás alapján jelenleg folyamatban van a MET egyházi nyilvántartásba vételi eljárása a Fővárosi Törvényszék előtt, aminek állapotáról a bíróság tud tájékoztatást adni - tették hozzá. Mindezek alapján a Miniszterelnökség leszögezte, hogy "valótlan tényállítás, hogy a hivatkozott Ab határozatok ellenére nem történt semmi a MET jogállásának rendezésével kapcsolatban."