Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 1500 milliárd forintos csökkenés úgy valósul meg, hogy hatszázmilliárd forint kerül vissza a gyermeket nevelő szülőkhöz az idén befizetett személyi jövedelemadójukból, nagyjából ugyanennyit jelent a vállalkozások munkáltatói adóterheinek négy százalékpontos mérséklése, amellyel a minimálbér-emelést és a versenyszféra béremeléseit ösztönzi a kormány - mondta a Világgazdaságnak Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az adócsökkentések parlamenti elfogadása kapcsán.

Körülbelül 140 milliárd forint a 25 év alattiak szja-mentessége, valamint 150 milliárd forint a kis- és középvállalkozások kedvezménye, amely alapján legfeljebb egy százalék lehet a helyi iparűzési adó mértéke. Szerinte a kormány adópolitikája elvszerű és konzekvens, olyan versenyképes adórendszer valósult meg, amely hosszú távon garantálja a gazdaság növekedését.

A szürkegazdaság mérésének egyik mutatója az áfarés, amely azt állapítja meg, hogy az elméletileg beszedendőhöz képest mennyi áfát nem tudtunk beszedni. Ennek nagyságrendje 2010-ben még 20 százalék fölött volt, mostanra hat százalékra csökkent. Az online pénztárgép és számlázás azt az eredményt hozta, hogy bár az áfakulcs viszonylag magas, az adóhatóság mégis be tudja szedni az adót.