Varga Ernő tájékoztatása szerint Gyenesre 4610-en voksoltak, míg a további két jelölt közül Horváth István Attila (független) 1258, Kovács István (Magyar Munkáspárt) 88 szavazatot kapott. Az adminisztratív teendők még zajlanak, így a hivatalos választási részvétel egyelőre nem ismert.

A több mint 17 ezer lakosú városban tartott időközi önkormányzati választás előzménye, hogy Gyenes Leventét a Szegedi Ítélőtábla április 20-án bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet; a bíróság a közügyek gyakorlásától nem tiltotta el. Az úgynevezett "számlagyáras" perben Gyenes Levente hetedrendű vádlott volt.

A lemondott polgármester szerint az ügyben érintett vállalkozás, amelynek korábban ügyvezető igazgatója volt, évente csaknem ezer számlát fogadott be, ezek között kilenc valótlan tartalmút találtak, és mint egyszemélyes felelőst őt vonták felelősségre. Megjegyezte, hogy az államnak okozott hatmillió forintos kárt maradéktalanul megtérítette.

A hatályos jogszabályok szerint a képviselő-testületnek méltatlansági eljárást kellett volna indítania polgármestere ellen, ezt nem megvárva Gyenes május 31-én benyújtotta lemondását.

Távozását indokolva akkor egyebek mellett azt mondta az MTI-nek: a történtek miatt nem kívánta kellemetlen helyzetbe hozni a - Gyömrő 2000 Kör kilenc képviselőjéből, valamint egy fideszes, egy jobbikos és egy MDF-es tagból álló - képviselő-testületet, amelynek jelezte, hogy újra indulni fog a megmérettetésen, mivel a közügyek gyakorlásától nem tiltották el.

Kiemelte: lemondásával lehetőség nyílik arra, hogy a gyömrői lakosok a megismert információk birtokában döntsenek arról, alkalmasnak tartják-e továbbra is a város irányítására.

A kormányhivatal másképp látja

Hiába választják meg Gyömrő polgármesterének Gyenes Leventét a vasárnapi időközi választáson, azonnal le kell mondatnia őt a képviselő-testületnek - mondta a Hír Televíziónak Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője.