A tesztkapacitásunk sajnos véges és lassan elérjük a tetejét - idézi a hvg.hu a szakembert.

WHO is felismerte a magyar helyzet romlását és változtatott a besorolásunkon: Magyarország a 3. kategóriába került, ami a súlyosan veszélyeztetett.

A PCR-tesztekről Jakab elmondta, hogy egyre gyakrabban találkoznak olyan esetekkel, hogy a betegség már lecsengett, de hétről-hétre pozitív teszteket produkál a páciens. Nagyon érzékeny a módszer, ez lehet az oka.

Tordas Dániel házi gyermekorvos arról beszélt, hogy a gyerekeknél nem lázzal jelentkezik a koronavírus. A lázméréssel azt lehet kizárni, hogy valaki betegen menjen az iskolába, nem pedig azt, hogy koronavírust vigyen be. Tordas szerint fontos, hogy a szabályzásban megállapított 37,8 azt jelenti, hogy a gyerek biztosan nem mehet be az iskolába, de a szülőknek nagy a felelőssége, hogy ennél alacsonyabb hőemelkedéssel se engedjék iskolába a gyereket.

Nem lehet ezzel a módszerrel kizárni a koronavírust a közösségekből.

- véli Tordas Dániel.

Jakab szerint sincs sem szakmailag sem járványügyileg semmi értelme ennek a vizsgálatnak. Egy irreleváns lépés, mert a tünetek fellépése előtt nagyon sok esetben sincs láz, de már fertőz a beteg. A tünetmenteseknél meg pláne.