A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Továbbra is az üzemanyagárak hajthatják az inflációt - mondta a Napinak Eppich Győző, az OTP Bank elemzője, aki az üzemanyagok esetében decemberhez képest hatszázalékos drágulást prognosztizál. Tavaly januárban jóval olcsóbbak voltak az üzemanyagok, de a bázishatáson kívül a januárban megemelt jövedéki adó is közrejátszott a drágulásban. Ezt leszámítva azonban az infláción továbbra is érzékelhető a recesszió árleszorító hatása, amit bizonyít az is, hogy a bank prognózisában az éves indexen belül egyedül az üzemanyagárak emelkedése mutatható ki.

A Napi által megkérdezett piaci elemzők egybehangzó véleménye szerint a januári pénzromlás üteme volt az inflációs pálya csúcsa. A KSH által pénteken nyilvánosságra hozni tervezett érték várhatóan 5,8 százalék lesz. Az idei első havi pénzromlás ütemének előrejelzése körül amúgy is jellemzően sok a kérdőjel. Az év eleji ármeghatározások - részben az ilyenkor szokásos hatósági áremelések miatt - és a piaci szolgáltatások átárazása is erre az időszakra esik, ami sok bizonytalanságot okoz az előrejelzésekben. A januári inflációban az üzemanyagok drágulását a karácsony után jellemző leértékelések húzhatják vissza részben, amelyek leginkább a tartós, illetve ruházati cikkeknél jelentkeznek és várhatóan az idén nagyobb mértékben fognak érvényesülni a válság miatt - mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője. Ezt követően azonban februárban kiesik a bázisból az üzemanyagok ára, mivel egy éve ilyenkor nagymértékben emelkedtek, továbbá a forint is drasztikus gyengülésbe kezdett.

Egy éve februárban fogott padlót az olaj világpiaci ára, ami a hónap közepétől indult meg újra felfelé - tette hozzá a szakértő. A februári inflációt több vegyes hatás is alakíthatja. A közösségi közlekedésben történő tarifaemelések ugyan növelni fogják az árindexet, de a távhő áfájának januári, 5 százalékra való csökkenése a februári számlákban fog először jelentkezni - állítja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az év további részére vonatkozóan az előrejelzések változatlanok: júliustól - az áfaemelés hatásának kiesésével - a drágulás üteme "benézhet" a jegybanki háromszázalékos célszint alá és nagy valószínűséggel ezen a szinten marad az év végéig.
QP | Quality Placement