Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy a napokban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően január 1-jétől mintegy 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya, ez gyermekenként nagyjából 53 ezer forintot jelent- írja az MTI. 

Kiemelte: fontos a gyermekvédelemben annak a 23 ezer gyermeknek a sorsa, aki nem tud vér szerinti családjában élni, mondta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden a Bács-Kiskun megyei Helvécián.

Kép: KSH/MTI

 

Nekik vagy intézményi keretek között biztosítják a nevelésüket, vagy megpróbálnak olyan nevelőszülőket találni, akik segítenek családi körülményeket teremteni.

Az államtitkár kiemelte:

a 23 ezer gyermek mintegy kétharmada ma már nevelőszülőknél él.

 

Ez a hivatás éppen arról szól, hogy annak a nehéz helyzetben lévő gyermeknek, aki nem élhet a saját szüleivel és több traumán ment keresztül, "meg kell fogni a kezét". Ezzel lehet elérni - tette hozzá - , hogy felnőttkorban jó szocializáció után, rendezett közösségi kapcsolatokkal, stabil életet élhessenek.

Fülöp Attila felidézte, a kormány 2014-ben tette a nevelőszülői jogviszonyt foglalkoztatási jogviszonnyá. Ez - mint mondta - egyrészt pénzügyi biztonságot ad, másrészt egészségügyi, társadalombiztosítási jogviszonyt is jelent a nevelőszülőknek. Valamint bevezették a nevelőszülői gyedet (gyermekgondozási díjat) is - tette hozzá az államtitkár.