Évről-évre egyre több méltányossági beadvány érkezik az egészségbiztosítóhoz, csak idén október elejéig 21 ezer esetben kértek egyedi támogatás, ez azt jelenti, hogy valamennyi munkanapra több mint 110 kérelem jut - írja a Népszava.

Éppen ezért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a méltányossági gyógyszerfelírás ésszerűsítését tervezi - jelentette be a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) konferenciáján Bidló Judit az egészségbiztosító főigazgató-helyettese.

Egyedi méltányossággal kiváltható gyógyszerekre évente közel 30 milliárd forintot fizet a biztosító, a tb-finanszírozott gyógyszerek támogatása pedig megközelíti a 300 milliárd forintot.

A változtatás célja, hogy a most egyedi méltányossággal elérhető terápiák közül a lehető legtöbb a normál támogatási rendszerben váljon hozzáférhetővé. Azt szeretnék elérni, hogy a valóban szükséges gyógyszereket a gyártók próbálják a támogatott, azaz úgynevezett befogadott készítmények körébe juttatni, hogy ne egyedi méltányossági kérelem alapján kelljen igényelni őket. A biztosító januárig várja a gyártók befogadási kérelmeit az eddig egyedi méltányosságból hozzáférhető termékeikre. 

A Belügyminisztérium pedig vállalta, hogy felgyorsítja az új készítmények befogadását, és 90 napon belül minden termékről megszületik a döntés. A jövőben csak akkor kellene méltányossági kérelmet beadni, amikor az adott terápiához való hozzájutásra, közfinanszírozására tényleg nincs más esélye a betegnek.