Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A japán statisztikai hivatal friss adatai szerint az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 0,9 százalékkal emelkedett, ami 2015 novembere óta a legerősebb ütem. Elemzők a novemberivel azonos ütemre, 0,8 százalékra számítottak - írta az MTI.

A csak friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt infláció éves összevetésben 0,2 százalékponttal, 0,7 százalékra nőtt decemberben, összhangban az elemzői várakozásokkal.

Összességében a fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek decemberben az egy évvel korábbihoz képest, április óta a legerősebb mértékben. Elemzők 0,4 százalékot vártak a novemberben mért 0,5 százalék után.

A friss élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció - a japán jegybank (BOJ) által leginkább figyelt mutató - áruk és szolgáltatások széles körének drágulásáról tanúskodik. Különösen erősen nőtt az édességek, egyes előkészített ételek és éttermi fogások ára.

Az általános forgalmi adó (áfa) emelésének hatását leszámítva a friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt infláció éves összevetésben 0,4 százalékkal, a friss élelmiszer- és energiaárakat sem tartalmazó maginfláció pedig 0,6 százalékkal nőtt tavaly decemberhez képest. Az áfa-kulcoát október 1-jén emelték 8 százalékról 10 százalékra.

A japán központi bank 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból. A fogyasztói árak emelkedésének üteme azonban azóta sem közelítette meg a Bank of Japan 2 százalékos célszámát.

A jegybank monetáris tanácsa e heti ülésén nem változtatott rendkívül laza monetáris politikáján, de rontotta inflációs előrejelzését, miközben 0,2 százalékponttal javította idei és jövő évi gazdasági növekedési várakozásait. A folyó pénzügyi évre vonatkozó inflációs várakozását 0,7 százalékról 0,6 százalékra, a következő évit pedig 1,1 százalékról 1 százalékra szállította le.