Valóságos fordulat következett be a magyar gazdaságban, hisz a gazdasági növekedés negatív tartományból plusz fél százalékba fordult 2013-ban. A KT és az elemzők szerint mind az idei, mind a jövő évi növekedés reálisnak tűnik - ezt lehet bátran fordulatnak nevezni - mondta Járai Zsigmond, a az MNB felügyelő bizottságának elnöke a Hungarian Business Leader Fórum (HBLF) Pénzügyi csúcstalálkozóján. Járai szerint elismerésre méltó fordulat következett be a foglakoztatás területén is, igaz mindig van egy de...

A kormány a konfliktusokat is vállalta, ezért nehezebb volt ezeket az eredményeket elérni. A 2010-es várakozásokkal szemben a kormány nem csak a saját hajánál, hanem a bankok és szolgáltatok hajánál fogva ráncigálta ki a mélypontról a magyar gazdaságot. A sikerek ellenére még nagyon sok lemaradás van, amit be kell hozni, hisz a fordulattal együtt is lemaradtunk a közép-európai versenyben. A lemaradás nem csak az elmúlt években következett be, hisz 2004 óta 30 százalékponttal elmarad a magyar gazdaság növekedése a régiótól. Bármilyen politikai töltetű is az "elmúltnyolcévezés" az látható, hogy a magyar gazdaság 2006 után vált le a régiós trendekről.

Miért sikerült?

Nagyon bátor volt a kormány, bátorságban nem volt hiány, nagyon sok konfliktust vállalva oldották meg a problémákat. A kormány nem megérteni akarta a devizahitelezés okait - hanem megtiltotta egyetlen törvénymódosítással rögtön az első héten. Az is igaz, hogy utána másfél évig kínlódtak a devizahitelesek problémáinak megoldásával, sőt még most is ezzel vannak elfoglalva. Ilyen történet lehet a rezsikérdés megoldása is, de erre hajaz a multikkal való kapcsolat is - véli Járai. Az egyik oldalon van egy multiellenes hangulat, másik oldalon meg a stratégiai megállapodások sorát kötik.

Jól taktikázott a kormány, a határig elmentek és csak ott léptek vissza. Ilyen volt a 2010-es költségvetési hiány elengedése, aminek bejelentésére a forint erőteljes gyengülésbe kezdett, ennek hatására mégis tartották az eredeti hiánycélt. IMF történet is ez a húzd-meg ereszd meg politikára épül - okosan taktikázott a kormány. Mióta az első eredmények jelentkeznek, könnyebb helyzetben van az ország. Ráadásul ehhez a politikához alkalmazkodott a magyar gazdasági környezet, és a magyar kormány filozófiáját is egyre gyakrabban átveszik - hisz ma már a brit munkáspárt vezetője is rezsibefagyasztáról beszél.

Az Orbán-kormány költségvetési politikájának megítélésében az EU nagyon rosszindulatú volt Járai szerint - semmilyen vállalást nem hitt el Brüsszel, ám az eredmények jövetelével - már nem tehették meg. A szerencse is segítette a magyar kormányt, hisz 2010 után is fennmaradt a pénzbőség, így megoldható volt a magyar gazdaság finanszírozása. Ugyanakkor nagyon kockázatos is volt ez a politika - tette hozzá. Helyes volt a fiskális konszolidáció - sok szerkezeti problémával - hisz a deficit három éve a GDP három százaléka alatt van. Ma már a konszolidáció hatásai sem fékezik a gazdasági növekedést, ráadásul a választási évben, 2014-ben is a hiány 2,9 százalék alatt marad. 2014-ben a választási költségvetés nem lesz - ezt meg lehet oldani rezsicsökkentéssel, illetve a devizahiteleseknek készülő programokkal.

Maradtak még problémák

A Magyar Nemzeti Bankról szólva Járai elmondta, hogy "Matolcsy meglepte a világot, hisz azt csinálja, amit mások is és amit más is tesz". A folyamatos kamatcsökkentést, a növekedési programot rég meg kellett volna kezdeni - csapnivaló volt az MNB előző vezetésnek teljesítménye. Nem kockázat nélküli az MNB politikája - de a növekedésre pozitív hatással van - tette hozzá.

A növekedés még lassú, kiszámíthatóság kellene a beruházások növekedéséhez, a költségvetés újraelosztása még mindig magas - nem oldódtak meg a szerkezeti problémák - sorolta a még meglevő problémákat az MNB fb-elnöke. Új problémákat vethet fel a közszolgáltatók államosítása, nagy kérdés, hogy lehet-e versenyképesen működtetni ezeket a cégeket állami kézben. Magyarország pénzügyileg stabil, de még sérülékeny - már nem mi vagyunk a leggyengébb láncszem, számos eurózónás tagállam veszélyesebb helyzetben van. A pénzbőség és az alacsony kamatok örökké nem maradhatnak fent, de a magyar gazdaság ma jóval felkészültebb a változásokra, mint korábban.