Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Válság van, nincs értelme jobb és baloldali válságkezelésen morfondírozni, van jó és rossz megoldás. A rossz válságkezelésben jók vagyunk - mondta Járai Zsigmond, a jegybank korábbi elnöke az SZDSZ által rendezett Liberális Gazdasági konferenciáján.

A pénzügyi világválsággal azonos romboló hatású a kormány válságkezelése - vélte a korábban a pénzügyminiszterként is tevékenykedő Járai, aki szerint a krízis Magyarországot azért érinti a legrosszabbul, mert nem megfelelő a válságkezelés. Folyamatosan államcsőd esete állna fenn, ha nem lenne az IMF mentőkötele - tette hozzá.

El kell kerülni az összeomlást, vissza kell szerezni a nemzetközi befektetők bizalmát, és helyre kell állítani a magyar cégek versenyhelyzetét - fogalmazott Járai. A magyar cégek versenyképességét leginkább a kiszámíthatatlan kormányzás sújtja - nem az adórendszer; erre az év közi adómódosítások jelentik a legrosszabb példát Járai szerint.

A gazdaság dinamizáláshoz az egykulcsos adórendszer a jó megoldás, drasztikus csökkentéssel - állította az egykori jegybankelnök. Ehhez a kiadások mérséklésére van szükség az államigazgatásban, a szociális szektorban és gazdaságtámogatási kiadások terén - amelyek java részét a korrupciós költség, a nem megfelelő helyre adott forintok teszik ki.

Csillag István korábbi SZDSZ-es gazdasági miniszter szerint nem a növekedés újraindítása, hanem az összeomlás elkerülése a feladat. A hitelesség helyreállítása érdekében prociklikus vagyis kiadáscsökkentő intézkedésekre van szükség. Amikor állások forognak veszélyben, akkor nem a béremelkedés, hanem maga az állás megmaradása kérdés.