Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nem akartam most sem kritizálni a kormányt. Úgy gondolom, hogy a magyar gazdaság helyzete lényegesen jobb, mint ami a hitelminősítők vagy a sajtó írásaiból kiderül" - fogalmazott Járai Zsigmond. Hozzátette: már el is indult a gazdaságpolitikai fordulat, elindultak változások, melyeket fel kellene gyorsítani, és Magyarország magától kijönne a gödörből. A gazdaságpolitikai fordulat végrehajtásához azonban intézményi és személyi változásokra is szükség lenne - tette hozzá.

Azzal, hogy visszamentünk a Valutaalaphoz, valamint azzal, hogy az idei költségvetésben 4-5 százalékos kiigazítást tervez a kormány - mondta Járai, aki megjegyezte: szigorításról nem beszélhetünk (hiszen nem része a kormányzati kommunikációnak - a szerk.). Amint arról beszámoltunk, az NGM stratégiai államtitkára tegnap a köztévében arról is beszélt, hogy amennyiben szükségessé válik, a 3 százalék alatti hiánycél tartása érdekében a kormány kész a további beavatkozásra.

Járai szerint ahhoz, hogy világos legyen a befektetők felé a gazdaságpolitikai fordulat, intézményi és személyi változásokra is szükség van. A pénzügypolitikát meg kellene erősíteni és a politikát a háttérbe kellene szorítani. A miniszterelnökre tartozik, hogy ezt szervezetileg hogyan lehet felépíteni. De a pénzügyi irányítást, a költségvetés tervezését, a bürokrácia csökkentését kellene mindenképp megerősíteni - emelte ki.

A riporter azon kérdésére, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hitelesen végre tudna-e hajtani egy ilyen fordulatot, Járai így felelt: ez is a miniszterelnökre tartozik.

Arra a kérdésre, hogy Matolcsyval sikeresen végrehajtható-e a gazdaságpolitikai fordulat, azt válaszolta: Matolcsy eléggé elhasználódott a piacon - ő nagyszerű képet tud felrajzolni a pénzügypolitikát illetően, de a pénzügyi irányítást kellene megerősíteni. Hangsúlyozta: ő nem vállalná el a pénzügyminiszterséget.

Beszélt arról is, hogy szerinte sok komoly tényezővel vesztünk össze. Az IMF-et, az Európai Uniót, a befektetők képviselőit, a francia nagyvállalatokat említette. Járai szerint ki kellene egyezni velük, egy békülékenyebb, simulékonyabb gazdaságpolitikára lenne szükség. Majdnem ugyanazt kellene csinálni, mint eddig, csak nem kellene olyan hangosan mondani, hanem csinálni kellene - fogalmazott.

Járai megemlítette azt is, hogy Gyurcsány Ferenc idején négy jegybanki alelnököt neveztek ki, azt mégsem kifogásolta az Európai Unió, arról pedig, hogy népszerűsítik az állampapírokat a lakosság körében, azt mondta: neki is van állampapírja, szerinte ez ma az egyik legjobb befektetés.

Elmondta: nem azért távozott a Költségvetési Tanács éléről, mert tarthatatlanná vált a véleménye Matolcsy György számára.