A Monetáris Tanács mai ülésén felvetődött az 50 bázispontos kamatvágás lehetősége is, de nagy többséggel szavaztak a 25 bázispont mellett - derült ki a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón. Az autópálya-beruházások elszámolása miatti Eurostat-figyelmeztetésről szólva Járai Zsigmond, MNB-elnök kijelentette: a kérdést Szapáry György vetette fel, a jegybank arra volt ugyanis kíváncsi, maastricht-konform-e ez a megoldás.

 

A jegybankelnök hozzátette: az elszámolás lényegtelen a 2010-es eurócsatlakozás szempontjából. A kérdés az, hogy lesz-e államháztartási reform. Erre vonatkozó jelek nincsenek a 2006-os büdzsében, de bármelyik párt is kerül kormányra jövőre, ha belefog a reformba, nagyon nehéz dolga lesz - vélekedett Járai. A jegybank elnöke hozzátette: reménytelennek tartja a 2010-es eurócsatlakozást.

 

Járai kijelentette, miután a mostani többszörösen sem állja meg a helyét, valószínűleg új konvergenciaprogramot nyújtanak be az EU felé.

A tájékoztatón elhangzott: az MNB számításai szerint ha a költségvetés az autópályaépítésre fordítandó forrásokat hitelként vette volna fel, 20 éven keresztül évi 6-8 milliárdos többletkiadást kerülhettek volna el.