Ezekben a napokban érkezik meg az ápolók novemberi, 20 százalékkal megemelt fizetése, ám az érintettek, ettől korántsem lettek elégedettek - írja a Népszava.

A többlépcsős emelésről ugyanis másfél éve született megállapodás, ám azóta körülmény megváltozott. Megjelent például az új szolgálati jogviszony, és vele az a fenyegetettség, hogy az egészségügyi dolgozók elvesztik másodállásaikat, amiből eddig fenn tudták magukat tartani.

A novemberi 20 százalékos emelés, valójában csak 16,5 százalék - mondta a napilapnak Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke. Nem a múlt havi bérre emelték rá ugyanis a húsz százalékot, hanem a 2019-es bruttó bérekre. A mostani emelés bruttó 15 ezer és 75 ezer forint közötti többletet jelent. A legnépesebb fizetési kategóriában bruttó 30-55 ezerrel visznek haza többet a dolgozók, mint egy hónappal korábban.

Valóban nagyon kevéssel lett több az ápolók bére - erősítette meg a nővérek panaszait Soós Adrianna, az Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke. Míg eddig az orvosi és a szakdolgozói bérek között 300 ezer forintos különbség volt, januártól ez akár milliós is lehet.

Ráadásul, akik novemberben koronavírus-fertőzéssel otthoni karanténba szorultak, nehéz karácsony elé néznek. Az ilyen helyzetekre járó, 100 százalékos táppénzt csak nagyon körülményes ügyintézéssel hetekkel később folyósítják. "Itt állnak családok a karácsony előtt úgy, hogy decemberben gyakorlatilag fél fizetést kapnak."