Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány ideje alatt folyamatosan emelkedett a fővárosi eladó üzlethelyiségek átlagos négyzetméterára – derül ki az ingatlan.com által a Világgazdaságnak kigyűjtött adataiból. Az eladásra kínált éttermi ingatlanok négyzetméterára 564 ezer forintról 594 ezerre emelkedett februártól júniusig. Ugyanakkor a járványidőszak korlátozásai ellenére nem nőtt az eladó üzlethelyiségek kínálata.

Amíg 2020 februárjában, azaz a járvány előtt 1700 üzlethelyiséget hirdettek eladásra Budapesten, jelenleg 1338‑at. Úgy tűnik, a tulajdonosok kivártak, nem szórták ki az ingatlanjaikat. Nem csoda, hogy több mint 20 százalékkal szűkebb kínálatban az árak emelkedtek. A Belváros újraéledésének ígérete az üzlethelyiségek piacán is látszik.

Az V. kerületben 2020 decemberéhez képest 950 ezerről június közepére 1,023 millióra, a VI. kerületben 491-ről 639 ezerre nőtt az eladó helyiségek átlagos négyzetméterára. A kiadó üzlethelyiségek egy négyzetméterre vetített havi átlagos bérleti díja U alakú görbét írt le. Június közepén már majdnem 8 százalékkal volt magasabb (4576 forint négyzetméterenként), mint tavaly decemberben, és a járvány előtti, 2020. februári 4459 forintnál is magasabb.

A bérbeadásra ajánlott éttermek kínálata kissé bővült az elmúlt két hónapban, a bérleti díjak viszont jelentősen megemelkedtek, négyzetméterenként 4812 forintról 6250-re, vagyis a bérbeadók feltehetőleg már beárazták a nyitást az üzleti várakozásaikba.