A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet felmentést ad a veszélyhelyzet ideje alatt, az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 2003-as miniszteri rendeletben foglalt minimális szakmai kritériumok alól. Az eljárás a következő:

- a városi egészségügyi intézmény tekintetében az irányító megyei intézmény,

- a megyei egészségügyi intézmény tekintetében az országos kórház-főigazgató egyedileg - az érintett intézményi kör meghatározásával vagy az egészségügyi szolgáltatások meghatározott körére vonatkozóan - felmentést adhat, meghatározva a teljesítendő új szakmai minimumfeltételeket.

A rendelet kitér arra is, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetője - a pandémiás helyzet egészségügyi kockázatainak mérsékléséhez szükséges mentési tevékenység megszervezése céljából - megismerhetővé teszi az állami mentőszolgálat számára, az egyes fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézmények betegellátás céljára felhasznált kapacitásaira, valamint szabad kapacitásaira vonatkozó adatokat.

A Napi.hu is megírta, hogy a kormányrendelet a veszélyhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepíti a területükön működő önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátók tekintetében a szakmai irányítási jogkörök gyakorlását, a járóbeteg-szakellátó szolgáltató működésének felügyeletét, és a javaslattételt a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató egészségügyi dolgozói és szakdolgozói jogszabályban meghatározott berendelésére. A jogszabály rögzíti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmények folyamatos munkarendben működnek.

Emellett a kormányrendelet az irányító megyei intézmények (azaz a megyei kórházak, a vidéki egyetemi klinikai központok, a fővárosi centrumkórházak) hatáskörét kiterjeszti az illetékességi területen valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására. Az irányító megyei intézménynél 24 órás vezetői ügyeletnek kell működnie.

A Koronavírus Sajtóközpont által korábban beharangozott rendelet, amely szerint a kormány átveszi az önkormányzati szakrendelők irányítását. Az intézkedés érinti a háziorvosokat is: a háziorvosi szakképzettség mellett egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvosokat - a védőoltási tevékenység sérelme nélkül - a megyén belül működő, fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez kirendelhetik.