Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Sinopharmmal oltottak közül hunytak el tavaly a legtöbben a beadott oltások arányában - írja az Átlátszó.hu. A lap július 29-én, egy hónap várakozás után kapta meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) az elhunytak oltási kórtörténetét tartalmazó adatbázist.

A Sinopharmot első oltásként kérők 0,22 százaléka, második oltásként kérők 0,13 százaléka és a harmadik oltásként kérők 0,09 százaléka veszítette életét, ami a legmagasabb arány a többi típushoz képest.

A 2021-ben 28 153 fő hunyt el járványban, míg a koronavirus.gov.hu-n 29 649 fő szerepel: 1362 fővel több, mint az NNK által validált, valóban koronavírusban elhunytak száma.

Kép: MTI Fotó, Balázs Attila

A lap szerint 2021 év elején az egy oltást kapott elhunytak száma volt a magasabb, 1640 fő azelőtt veszítette életét, hogy a második oltást megkaphatta volna, tehát kevesebb mint 28 nap telt csak el az első oltás és a halálozás között. Ezen felül 1431 egyszer oltott elhunyt nem is akart a második oltás lehetőségével élni, haláluk az első oltás után több mint 28 nappal következett be.

Az összes oltott elhunyt közül a legtöbb elhunyt csak két oltást kapott: a második oltást kérők közül 118 fő még a vakcina hatásának kialakulása előtt életét veszítette a fertőzésben – tehát halálukig nem telt el két hét sem a második adag felvételét követően.

2975 fő nem élt az emlékeztető vakcina lehetőségével, ők a második oltás után több mint négy hónappal – ami a harmadik oltás felvételének második oltástól számított ajánlott ideje – veszítették életüket.

Végül pedig 696 fő volt, aki három oltás után veszítette életét, ebből 644 fő a harmadik oltás beadása után kevesebb mint négy hónappal, 52 fő pedig több mint négy hónappal hunyt el.

Az oltott elhunytak első oltásnak legnagyobb arányban Pfizert kaptak (45 százalék), amit a Sinopharm követ (32 százalék).

Az arány a második oltásoknál is hasonló: 49 százalék Pfizer, 30 százalék Sinopharm. A három oltással elhunytak harmadik oltóanyagnak pedig 85 százalékban Pfizert kaptak, és csak 8 százalékuk kapott Sinopharmot.

Emellé viszont érdemes az egyes dózisokként beadott oltóanyagok arányában is megvizsgálni az oltott elhunytak arányát: mivel Sinopharmból a három dózisból összesen 2,2 milliót adtak be 2021-ben és Pfizerből 7,7 milliót, így az oltottakon belüli megoszlásban aránytalanul magasabb a Sinopharmmal oltottak aránya, az oltáshoz mért arány terén pedig minhárom dózisnál a Sinopharm a legmagasabb.