A járvány kezdete óta Budapesten ötszáz szépségipari vállalkozó adta vissza az engedélyét, országosan több mint háromezer - mondta a Világgazdaságnak Stuhl Andrea, az Első Magyar Minősített Szépségipari Szakemberek Egyesületének alelnöke. A területen az országban 20-30 ezer vállalkozás működik, azaz már csaknem a tizedük tönkrement, a mostani kéthetes bezárás pedig tovább ronthat a helyzeten.

A nagyobb szalonokat Stuhl Andrea szerint segíti a bértámogatás, de az egy-két főseket nem. Azt tekintené nagy segítségnek, ha a tízmillió forintos, nullaszázalékos kamatú kölcsön lehetőségét is kiterjesztenék a szépségiparra, főként mert sok szalon - főként a Nyugat-Dunántúlon és a fővárosban - a turizmusból él, de a rendezvények hiánya is nagy érvágás a számukra.

Az év végéig meghosszabbított kedvezményes Széchenyi-hitelkonstrukciók szintén nagy segítséget nyújthatnak a likviditás megőrzése szempontjából. Finomítani kellene a központi hitelinformációs rendszerről (KHR) szóló, közel tízéves törvényt is, a passzív KHR-listások száma nagyon magas a devizahitel-probléma miatt, illetve, mert a tartozás kiegyenlítése után is öt évig szerepel a listán az egykori adós, ami gátat szab a segítő jellegű hitelkonstrukciók igénybevételének.