"Rengeteg lakossági kérés érkezik annak érdekében, hogy a kormány azonnal szüntesse meg az ingyenes parkolást, ugyanis az ellehetetleníti a városok és a fővárosi kerületek lakóinak életet. A sok körözés a parkolóhelyek után jelentősen növeli a légszennyezettséget, ami a Covid-19-járvány idején különösen veszélyes, és pont a járvány kezelésétől vonnak el forrást az önkormányzatoktól az ingyenes parkolással. Erzsébet- és Terézváros lakosságának az a kérése, hogy azonnal szüntessék meg az ingyenes parkolást" - ezzel a kéréssel fordult a DK-s Oláh Lajos Teréz- és Erzsébetváros országgyűlési képviselője a kormányhoz.

Oláh Lajos azt kérdezte a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy hajlandó-e a kormány megfontolni a lakosság kérését, és azonnal megszüntetni az ingyenes parkolást?

A kérdésre Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszolt. Eszerint a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása, a tömegközlekedés zsúfoltsága pedig köztudomásúan komoly veszélyforrás a fertőzés terjedésénél.

A magyar kormány ezért a közösségi közlekedéssel együtt járó kontaktusszám csökkentése érdekében döntött a járatok sűrítéséről, a közterületi parkolási díjak elengedéséről, valamint arról is, hogy a parkolóházakban este 7 és reggel 7 óra között ingyenesen parkolhat bárki.

Ezek az intézkedések a humánjárvány terjedése elleni védekezés bizonyítottan sikeres eszközei, és ennek megfelelően addig kívánjuk őket hatályban tartani, amíg a velük elérhető előnyökkel a magyar emberek életének és egészségének védelmét érdemben elő tudjuk segíteni

- derül ki a válaszból. Vagyis az ingyenes parkolás egyelőre változatlan formában megmarad.

A budapestiek kétharmada ellenzi az ingyenes parkolást egy felmérés szerint, még a kormánypárti szavazók körében is magas azok aránya, akik nem értenek egyet az intézkedéssel.