A nyugdíjas szegénységben érintett 450 ezer ember - akik a megélhetési küszöbérték alatt kell, hogy megéljenek hónapról hónapra - az összes nyugdíjas 22 százalékát teszi ki. Közülük 1,2 millió idős embernek nem éri el a nyugdíja az átlagnyugdíjat, ami most 150 ezer forint. A nyugdíjasok 80 százaléka pedig 200 ezer forint alatti nyugdíjból él - sorolta az adatokat az ellenzéki képviselő.

A szocialisták számára elfogadhatatlanok a milliós nyugdíjak biztosítása, és az, hogy az elmúlt tíz évben háromszorosára nőtt a nyugdíjasok szegénysége Magyarországon. 2010-ben a nyugdíjasok 4,9 százaléka élt szegénységben, tíz év elteltével viszont ez a szám majdnem 15 százalékra emelkedett.

Az MSZP szerint az Orbán-kormány alatt 12 éve változatlan öregségi nyugdíj "gyalázatosan alacsony" minimumösszegét legalább 70 ezer forintra kell emelni. Az induló nyugdíjaknak pedig el kell érniük a nettó minimálbér legalább 50 százalékát. Ha ez nem éri el a jelenleg 110 ezer forintos megélhetési minimumot, akkor azt szociális juttatásokkal ki kell egészíteni - mondta az MSZP szakpolitikusa.

A nyugdíjemelésnél a jelenlegi inflációkövető nyugdíjemeléssel szemben át kell térni a vegyes indexálásra. Azaz a "svájci indexálást" kell bevezetni, ahol 50 százalékban az inflációt, 50 százalékban pedig a nettó bérnövekedés mértékét vennék figyelembe az éves nyugdíjemelés kiszámításánál - közölte az MTI szerint Korózs Lajos.

A politikus szerint az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében az inflációs növekményt automatikusan minden nyugdíjasnak meg kell kapnia, a bérnövekedésből származó plusz 50 százalékot pedig mindenkinek azonos összegben kell biztosítani.

Az eddiginél igazságosabb 13. havi nyugdíjat fizetnének be

Ellenzéki győzelem esetén folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését, ám sokkal igazságosabban: a költségvetésből származó, nyugdíjon kívüli juttatás formájában és mindenkinek azonos összegben.

Az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására differenciált nyugdíjkorrekciós programot fognak kidolgozni, és megtartják a "Nők 40 programot" is, azzal kiegészítve, hogy az időközben megözvegyülő érintett az özvegyi nyugdíjra is jogosulttá váljon - közölte az ellenzéki képviselő.

Javasolnák az új kormánynak, hogy sávos támogatási rendszert dolgozzon ki az energiaárakra, a vízre, a gázra és az elektromos energiára, továbbá új támogatási rendszer vonatkozzon a gyógyszerekre és a gyógyászati segédeszközökre.