Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A külföldi vendégek 928 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 9,1, az éjszakáké pedig 9,7 százalékkal nőtt 2011. április hónaphoz viszonyítva. Az euró/forint árfolyam 296 forint volt áprilisban, 31 forinttal (11 százalékkal) gyengébb, mint egy évvel korábban.

A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 59 százaléka, a szállásdíjbevétel kétharmada származott a külföldiektől. A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma - az Egyesült Királyság és Ausztria kivételével - nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül - a kétcsillagos egységek kivételével - minden kategóriában növekedés volt.

A korábbi hónapok visszaesését követően az ötcsillagos szállodák esetében a külföldi vendégek száma áprilisban 4,6, a vendégéjszakák száma pedig 5,9 százalékkal nőtt. A külföldi vendégek száma - Tisza-tó kivételével (ahol visszaesés volt) - mindegyik turisztikai régióban nőtt.

Az év negyedik hónapjában a belföldi vendégek 656 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 41 százaléka. Számuk 1,0 százalékkal csökkent, míg az éjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból egyet érintett. A belföldivendég-forgalom háromnegyedét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 5,5 százalékkal nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 48 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 71, a négy-csillagosok 54 százalékos foglaltságot értek el.

Nőtt az árbevétel

Áprilisban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 9,6 százalékkal (14 924 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel szintén (bruttó REVPAR) 14 százalékkal (7145 forint) nőtt 2011 azonos időszakához viszonyítva.

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 10 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Áprilisban a szálláshelyek 21,2 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 11,9 milliárd forint volt. A bevétel kétharmada származott a külföldiektől.

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül áprilisban még 1764 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1381 egység Széchenyi Pihenőkártyát, a belföldi vendégek 547 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközökkel a szálláshely-szolgáltatásokért, melyből az üdülési csekkek aránya 63 százalék volt.

Több volt a foglalkoztatott

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó - több, különböző ágazatban működő - vállalkozások a szálláshelyeken áprilisban közvetlenül közel 28 ezer főt foglalkoztattak, ez 2,5 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.