Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Uniós pénzelvonás: nem csak Budapest van célkeresztben? - tett közzé bejegyzést a honlapján Jávor Benedek, korábbi EP-képviselő, jelenleg a főváros brüsszeli képviseletének vezetője, amelyben nyilvánosságra hozta azt az ITM által készített bemutatót, tervezetet, amely a következő uniós támogatási ciklus forráselosztás kormányzati terveit tartalmazza.

A politikus szerint ez az a változat, amit már a kormány december 10-én be is mutatott az Európai Bizottságnak. Valamint arról ír, hogy a prezentációból világosan látszik, hogy nemcsak Budapestet hagynák ki az uniós pénzosztásból, hanem több vidéki nagyvárost és környékét is. Jávor szerint nehéz logikát találni a megálmodott kormányzati rendszerben: egyáltalán nem áll meg például az a gondolat, hogy a szegényebb régiókat fejlesztenék.

Kiesik belőle Nógrád döntő többsége, Heves, Baranya, a Dél-Alföld szinte egésze, Somogy, amelyek pedig az előterjesztés saját térképe szerint is fejlesztésre szoruló területek. Lefed ugyanakkor néhány igen fejlett régiót, Sopron és a Balaton környékét, belelóg Fejérbe, Komárom-Esztergom megyébe - fejtegeti a politikus.

Problémásnak tartja azt is, hogy négy fejlettebb régió viszont szerepel a térképen: a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség (ez magában foglalja Paksot), Tokaj-Hegyalja, a Balaton környéke, valamint Sopron és Nyugat-Magyarország is.

 

null

null

 

"A Közép-Duna Menti Kiemelt Térség  közepén helyezkedik el a paksi bővítés, és a kormány ezzel a trükkel próbál uniós forrásokat az egyébként nem támogatható beruházás környékére irányítani, mintegy közvetve becsatornázni uniós pénzeket a projekt járulékos beruházásaiba.Tokaj-Hegyalján hagyományos Orbán-érdekeltségek vannak, a Balaton környékét az elmúlt években szisztematikusan felvásárolta a tág család: Tiborcz István és Mészáros Lőrinc" - írja le vélekedését Jávor Benedek ezeknek az országrészeknek a kiemeléséről.

A politikus szerint a magyarázat pedig az, hogy "az egyetlen Miskolc kivételével valamennyi ellenzéki megyei jogú város (és a független polgármester által irányított, nem fideszes többségű Békéscsaba is) kívül esik a teljesen önkényesnek látszó fejlesztési régiókon."

Azt ugyanakkor Jávor is hangsúlyozza, hogy a rendszer önmagában még nem jelent forráselvonást. De szerinte a kidolgozott rendszer tökéletesen alkalmas arra, hogy kiszorítsák az ellenzéki vezetésű nagyvárosokat az uniós fejlesztésekből.

A most előhozott prezentációról hétfőn már a Népszava írt, de az csak azt emelte ki, hogy Budapest "kiéheztetése" van napirenden. Akkor az ITM közleményben reagált a napilap állításaira, amelyben azt állították, hogy a kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról. Sőt, azzal érveltek, hogy a "brüsszeli bürokraták" határozzák majd meg, hogy Budapest mennyi pénzhez juthat.

A Magyarországnak járó forrásokat éppen Brüsszel akarja elvenni a kohéziós alap tervezett, igazságtalan csökkentésével. A magyar álláspont szerint elfogadhatatlan, hogy a gazdagabb tagállamok a közép-európai országok rovására kapjanak többet a közös költségvetésből - reagálta a tárca, amely részben igaz. Az uniós forrásokat ugyanis szabály szerint azokra a régiókra kellene költeni, amelyek elmaradottabbak, miközben Budapesti az EU-átlag majdnem 140 százalékos szintjén áll. Ez viszont a vidéki, elmaradottabb régiókra nem ad magyarázatot.

A Napi.hu-nak adott interjújában Tüttő Katalin főpolgármester-helyettes is arról beszélt, hogy az uniós források elvesztésével kényszerpályára kerül Budapest gazdálkodása.