Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Ahol kikelt a kukorica és a napraforgó, ott életmentő volt az eső, és csak a további jelentősebb vízpótlás (esőzés) akadályozhatná meg a jelentősebb terméskiesést, a következő két hónapra azonban az átlagosnál melegebb és szárazabb időt jósolnak. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) legutóbbi, június 10-ével összesített határszemléjének adatai szerint lényegében májusban is alig esett az országban, két megye - Vas és Zala - kivételével országosan 0-32 milliméter között változott a csapadék mennyisége.

Az MGSZH becslése szerint idén a 2008-as 5,6 millió tonnás országos termés helyett csak négymillió tonna őszi búza várható. A betakarítható mennyiséget azonban a meleg miatt felszaporodott rovarkártevők és az esetleges viharkárok is csökkenthetik. Az őszi árpa hasonlóan gyengébben fejlett, helyenként pedig kifejezetten komoly károkat okoz a vetésfehérítő. Több helyütt, Somogyban és Szarvas mellett is megkezdték a kényszeraratását, de országosan még mindig kellene eső a gyenge-közepes termésátlag eléréséhez. A végleges becslés szerint idén 648 ezer tonna őszi árpát takaríthatnak be a gazdák. A rozst szintén megviselte a szárazság, a szakértők csak közepes termésre számítanak.

A tavaszi aszály a legnagyobb károkat a tavaszi árpában okozta, a növények gyengék, sárgulnak, több helyütt még kalászolás előtt kiszáradtak. Az MGSZH szerint a 126 ezer hektár betakarítható területről az előzetes becslés alapján hektáronként 2,45 tonna termésátlagra lehet számítani. A repce a megszokottnál korábban virágzott, a szárazság miatt pedig kevesebb termést hozott. Az előzetes becslés alapján 506 ezer tonnás termés várható, 27 százalékkal kevesebb, mint 2008-ban.

Az agrártárca az érdekképviseletekkel közösen felméri, hogy az aszálykár enyhítéséig mekkora igény lenne egy, a likviditást javító kedvezményes hitelre - mondta a Napi érdeklődésére Dékány András, az FVM szóvivője. A kormány az igények költségvetési vonzatának megvizsgálása után dönthet egy ilyen program részletesebb kidolgozásáról és elindításáról. A szerdai kormányülésen attól sem zárkóztak el, hogy szükség esetén a törvényben előírtnál nagyobb összeggel töltsék fel a kárenyhítési alapot, arról azonban nem esett szó, hogy az újra belépésre is lehetőséget adnának azoknak, akik májusban ezt nem jelezték.