A belga közegészségügyi intézet pénteken közzétett adatai szerint az elmúlt hét során naponta átlagosan 628 új koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban, ami 78 százalékkal több az előző hét adataihoz képest. A vírus szaporodási száma 1,09-re emelkedett, ami azt jelenti, hogy a járvány terjedése ismét gyorsul. A 100 ezer lakosra jutó új esetek szám elérte az 59,8-at - idézi az MTI.

Az elmúlt hét folyamán naponta átlagosan 18 fertőzött kórházi kezelését kezdték meg Belgiumban, csaknem 20 százalékkal többet, mint az előző héten. jelenleg 250 beteget kezelnek koronavírussal, közülük 95-en intenzív ellátásban részesülnek. Az elmúlt hétnapos időszakban naponta átlagosan 3,3 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben az országban, 8 százalékkal kevesebben, mint egy héttel korábban.

A járvány kezdete óta 1 092 477 koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak és 25 196 halálesetet jegyeztek fel Belgiumban.

Az illetékes holland közegészségügyi hatóság pénteki tájékoztatása szerint az országban ismét emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 5475 új esetet jegyeztek fel az országban, ez a hatszorosa az egy hete feljegyzett számoknak és 1815-tel több, mint csütörtökön. Az elmúlt héten naponta 2308 pozitív koronavírus-tesztet regisztráltak, ami 277 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest. Kórházban jelenleg 196 embert ápolnak koronavírussal, közülük 90-en részesülnek intenzív ellátásában. Mindkét adat enyhe csökkenést mutat - közölték.

A holland sajtó arról tájékoztatott, hogy a rendkívüli intézkedések feloldása helyezett a kormány újabb korlátozások bevezetését fontolgatja a fertőzések növekedésére hivatkozva. A várható intézkedések között a szórakozóhelyek újbóli, kötelező bezárása és a többnapos rendezvények lemondása szerepelhet.

A luxembourgi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint jelentősen növekedett az új fertőzöttek száma az országban. A hét folyamán 787 ember esetében azonosították a koronavírust, szemben az azt megelőző hétnapos időszakban feljegyzett 107-tel. A kormány az új fertőzöttek magas számát a távolságtartásra és az orrot és szájat takaró maszkviselésre vonatkozó szabályok megsértésével indokolta.

A koronavírus szövődményeiben kedden egy ember meghalt, ez az első járványhoz köthető haláleset Luxemburgban június eleje óta.

A nagyhercegségben a járvány kezdete óta 71 879-en fertőződtek meg az újtípusú koronavírussal és 819-en haltak meg vírus okozta szövődményekben.