Az ipari termelés júniusban 4,0 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,5 százalékkal emelkedett. Az első fél évben 5,6 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

A 4 százalékos növekedés elmarad a piac várakozásaitól, de az ipar összességében kiemelkedően teljesített az első félévben - mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A rövid távú kilátásokat és a külső gazdasági környezetet is kedvezőnek ítélte, de hozzátette, hogy a munkaerőhiány korlátozhatja a termelés felfutását.

A júniusi bővülés mértéke a várakozások alatt maradt, de a munkanaphatással megtisztított 6,5 százalékos növekedés jelentősebb az előző havi 6,2 százaléknál, 2010 óta pedig már csaknem 30 százalékos az emelkedés - ismertette Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A második fél év során lehetnek olyan hónapok, amikor kétszámjegyű is lehet az ipari növekedés. Az elemző az alacsony tavalyi bázis, valamint az új élelmiszeripari, gumiipari és autóakkumulátor-gyártó kapacitások miatt idén 7 százalékos, jövőre pedig - az új autóipari kapacitásoknak köszönhetően - ennél is nagyobb egész éves ipari növekedésre számít a tavalyi mindössze 0,9 és a 2015-ös 7,4 százalékot követően.

A magyarországi ipar az első fél évben képes volt profitálni az európai fellendülésből és a következő hónapokban is folytathatja a bővülést - közölte Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője. Az év egészében 5-6 százalék körül alakulhat az ipari termelés növekedési üteme - vélte.

A nyári hónapok növekedése rendszerint mérsékeltebb, az év egészében 6 százalék körül bővülhet az ipar teljesítménye - hangsúlyozt. Várakozása szerint a növekedés jövőre is folytatódhat, de 2019-re lehet igazán jelentős a járműgyártás felfutásának köszönhetően. A magyarországi ipar teljesítménye széles bázison alapul, mivel a járműgyártás mellett számos ágazat járul hozzá a növekedéshez - tette hozzá.