Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pozitív előrejelzést alapozza meg a cég szerint, hogy az elmúlt négy év igen eredményes volt. A 658 ezer hektáros vetésterület nem változik az idén, a folyamatosan fejlődő hibridek és növényvédelmi megoldások terjedése viszont kiegyenlítettebbé teszi a termésátlagokat.

Magyarországon napraforgóból 2014-ben 1,56 millió 2015-ben 1,53 millió tonnát takarítottak be. A 2016-os év pedig a szektor történeték új rekordját hozta: az 1,89 millió tonnás termésmennyiség mellett elért csaknem 3 tonnás hektáronkénti termésátlag világrekord.

Tavaly világszinten 2 millió tonnával, 45 millió tonnára csökkent a napraforgó betakarított mennyisége, de továbbra is élénk a kereslet a 2013 óta folyamatosan emelkedő vetésterületű növény iránt, amelyből a világszintű termésprognózis 49 millió tonna. Világviszonylatban a betakarított átlag 2017-ben 1,7 tonna volt hektáronként.

A Syngenta, a magyarországi napraforgó ültetvények 55 százalékán használt hibridek forgalmazójának prognózisa szerint a magasolajsavas szegmensben is komoly lehetőségek vannak. A hazai vetésterületből tavaly 15 százalék volt ez a termény. Termesztése extra pénzügyi ráfordítást nem igényel, a gazdálkodóknak arra kell ügyelniük, hogy a vetésnél, betakarításnál, szárításnál, illetve a raktározásnál kerüljék a hagyományos napraforgóval való keveredést. A magasolajsavas napraforgóból készült olaj magasabb hőstabilitással bír.

A szakértők a napraforgó piaci kilátásainak javulását várják attól is, hogy az elmúlt időszakban nagyon erős érdekek mozdultak meg a pálmaolaj kitiltása érdekében az Európai Unióból (EU). Az EU-ban szavazásra vár egy javaslat, hogy 2021-től ne lehessen pálmaolajat használni az üzemanyagokban, az előrejelzések szerint ezt követheti az élelmiszeripari felhasználás betiltása - közölte a Syngenta.