Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az energiaellátás szigetüzemének azt nevezik, amikor egy háztartás elvágja a közművezetéket, és teljesen önellátóvá válik. Az áramnál például felmondja a szerződését, és a teljes éves villamosenergia-igényét megpróbálja napelemekkel saját maga megtermelni, a felesleget pedig saját akkumulátorokban eltárolni - írja a G7 abban a cikkében, amely az ilyen rendszerek létrehozásának lehetőségeit firtatja.

Arra a kérdésre azonban, hogy mibe kerül egy szigetüzem, nem lehet olyan általános választ adni. Ennek az a legfőbb oka, hogy a szigetüzemű megoldásokat sokkal jobban testre kell szabni. Nem elég kiindulni abból, hogy mennyi a háztartás éves áramfogyasztása. Nem mindegy, hogy a megtermelt energiából a háztartás mennyit tud azonnal elhasználni, és mennyit kell tárolni.

Általában már a napi áthidaló megoldáshoz is legalább annyi akkumulátor kell, ami legalább duplájára növeli a költségeket, ráadásul a családi büdzsébe bekerül egy olyan eszköz, amely bizonyos idő alatt elamortizálódik, azaz belátható időn belül cserélni kell.

Sokan kísérleteznek

Részleges szigetüzemű megoldásokkal persze Magyarországon is egyre többen kísérleteznek, a dolog egyáltalán nem lehetetlen, de a megvalósítás költségei nagy szórást mutatnak. Annyi bizonyos, hogy egy szigetüzemű házban sok tekintetben máshogy kell élni, ha optimalizálni akarja a család a beruházást.

Az áramfogyasztást minél inkább arra az időszakra kell helyezni, amikor áramtermelés is van. A mosógépnek akkor kell mennie, amikor süt a nap, de inget sem lehet vasalni akkor, amikor fő az ebéd a villanytűzhelyen, mert nem fogja elbírni a rendszer. Nem lehet elindítani a porszívót, ha nincs hozzá napsütés vagy elraktározott áram az akkumulátorokban.