Az első negyedéves szám nagy meglepetést hozott, de ami még ennél is jobb hír, hogy a tavalyi utolsó három hónap adata is növekedést mutat - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen szakértője. Ez azt jelenti, hogy a magyar GDP volumene két egymást követő negyedéven keresztül növekedni tudott, azaz vége a recessziónak - tette hozzá az elemző.


Amint arról beszámoltunk, az előzetes adatok alapján éves alapon 0,2 százalékkal, negyedéves összevetésben 0,9 százalékkal nőtt a hazai GDP. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők éves szinten 1,7 százalékos csökkenést, negyedéves összevetésben pedig 0,2 százalékos növekedést vártak.


Az már korábban látszott, hogy az ipar jó teljesítménye kedvezően járulhat hozzá a GDP-hez, viszont ezen túl a felhasználás oldaláról a készletek felfutása és a továbbra is jól teljesítő nettó export okozhatta a meglepetést - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. (A GDP felhasználási oldaláról egyelőre nincsenek információk, azokat június 9-én publikálja a KSH.)


Negyedéves összevetésben megállni látszik a fogyasztás és a beruházás visszaesése és a második félévtől kezdve ezek a komponensek már számottevően járulhatnak hozzá a GDP bővüléséhez.


A következő negyedévben várhatóan enyhén romlik a nettó export hozzáadott értéke az import növekedése miatt, de az ipar további felfutása és az enyhén javuló fogyasztás, illetve beruházás már jobban teljesíthet. Ennek eredőjeként a második negyedévben éves alapon egy százalékos növekedés várható. A vártnál jobb adat miatt pedig az egész évre vonatkozó prognózisokat is revideálni kell majd - tette hozzá a szakértő.