Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kedvező trend a teljes államadósság devizaarányában is érvényesülni fog, tekintettel arra, hogy a teljes államadósság túlnyomó részét a központi költségvetés adóssága képezi. A tárca emlékeztetett, hogy a pozitív adósságfolyamatokat a Moody's Investors Service hitelminősítő is elismerte legfrissebb elemzésében. A Moody's csütörtökön publikált elemzésében közölte: a következő két évben a magyar államadósság-ráta enyhe ívű csökkenésére számít, tekintettel a robusztus gazdasági növekedéssel jellemzett környezetre, és arra, hogy a kormány elkötelezett az elsődleges államháztartási egyenlegek többletének fenntartása mellett.

Az NGM továbbra is pozitívnak tartja, hogy az államadósság devizaaránya a 2011 végi 52 százalékos szintről folyamatosan mérséklődött, a kormányzat eltökélt szándéka volt ugyanis az adósság devizakitettségének, árfolyam-érzékenységének csökkentése. Ezt a törekvést segítette a kormány által kezdeményezett lakossági állampapír-értékesítési program, amelynek eredményeként mára a háztartások kezében összpontosul az állampapírok 14 százaléka. Az önfinanszírozási program eredményeként pedig a bankok állampapír-piaci részesedése 29 százalékra emelkedett a legfrissebb adatok szerint.

Mindez lehetővé tette, hogy a külföldiek szerepvállalása érdemben csökkenjen, az állampapírok mindössze 39 százaléka, a teljes államadósságnak pedig már csak 44 százaléka van a nem hazai befektetők kezében. Ezzel nemcsak az ország árfolyamkockázati kitettsége, de külső sérülékenysége is érdemben mérséklődött.

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a kisebb pénzügyi sérülékenység jelentős érték. Az ország jobb kockázati megítélése ugyanis minden eddiginél alacsonyabb hozamokhoz, így mérséklődő kamatkiadásokhoz, vagyis olcsóbb adósságfinanszírozáshoz vezet. A megtakarított költségvetési forintokat pedig más célokra, például beruházásokra, béremelésekre, gazdaságfejlesztésre lehet fordítani.