A beszerzési menedzser index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke 60,9 pont lett, ami meghaladja a hosszú távú januári átlagot (52,6), és az elmúlt három év átlagát (53,8) is - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Ez azt jelenti, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az MLBKT szerint az év végi trend kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 elején is. Az ütem némileg gyorsult, és az index továbbra is dinamikus bővülést jelez.

A 2018 január havi index nagyobb a 2017 decemberi (60,5) értéknél, és a legmagasabb januári érték. Január összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a januároké 52,6).

A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonkilencedik alkalommal. Az MLBKT szerint a mostani érték átlag feletti, 1995 óta nem volt magasabb az index értéke januárban (1999-ben csak kevéssel volt alatta).

Az új rendelések indexe némileg csökkent, de 50 pont felett maradt, és ez a mostani érték is átlag felettinek tekinthető 1995 óta.

A januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, és az ütem gyorsult. Az index értéke viszont négy hónap után ismét 50 pont alá került, és a korábbi januári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték. Az MLBKT ugyanakkor megjegyzi, hogy ez az indexérték az elmúlt hat évben szinte végig 50 pont alatt volt.

A vásárolt készletek tizenharmadik hónapja bővülnek, viszont most némileg gyengébb ütemben. Az idei januári indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb januári.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan januárban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Az index értéke magasabb lett decemberhez képest, és ezzel együtt a legmagasabb januári érték 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent ugyan a decemberi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és szintén a legmagasabb januári adatnak számít.

A beszerzési árak indexe 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legnagyobb januári érték.

A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett ugyan az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. A korábbi januári értékeket nézve ugyanakkor az idei átlag felettinek mondható, és a negyedik legnagyobb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent decemberhez képest, de továbbra is 50 pont fölött maradt, azaz bővülést jelez. A szezonálisan kiigazított értékek alapján harmincegy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest.

A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke növekedett az előző hónaphoz képest, és 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyorsabb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harminc hónapja tart - jegyzi meg az MLBKT.

A társaság közleménye szerint ebben a hónapban a címke, a csomagolóanyag, a DAP, a dugó, a kálisó, a logisztikai szolgáltatások, a MAP, a műanyag flakon, az ónozott lemez, a papír, a réz, az üveg, a vas és a vegyipari alapanyagok kapcsán jeleztek válaszadók jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt alumíniumból, 1 literes/0,75-ös boros üvegből, egyedi gyártású termékekből, extra méretű nyersanyagokból, hidraulikus munkahengerből, papíripari alapanyagból (rost), parafinból és speciális műanyagból.

Jelentősebb árcsökkenésről élőállat, tojás és vaj esetében számoltak be a válaszadóink.

Képünk forrása: Shutterstock