Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A következő hónapokban mérik fel, hova kellene felszerelni ezeket a szerkezeteket, amelyek nem engedik, hogy tovább haladjanak a víz által sodort hulladékok - közölte az MTI szerint romániai környezetvédelmi miniszter.

Az elmúlt években sokszor hatalmas mennyiségű hulladék került át Magyarország területére a folyóvizeken keresztül. A miniszter szerint a legutóbbi magyarországi látogatásán tárgyalópartnereivel megállapodtak, hogy Románia konkrét lépéseket tesz a további szennyezések megelőzése érdekében.

A 12 helyszín azonosítása után várhatóan az idén meghirdetik a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez szükséges közbeszerzési eljárást, és a román kormány finanszírozni fogja ezeknek a szerkezeteknek a megépítését. A holland nagykövetség támogatásával Románia elhelyezett már ilyen hulladékmentesítő szerkezeteket, ezek tapasztalatát felhasználva, ki akarják terjeszteni a védőrendszert a határ teljes szakaszára - mondta Tánczos Barna.

Ukrajnából is jön hulladék a Tiszán

Áder János köztársasági elnök július elején levélben hívta fel az Európai Bizottság elnökének figyelmét a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék problémájára. Levelében az államfő emlékeztette Ursula von der Leyent, korábban azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnöktől, hogy vessék latba befolyásukat a szennyezés megállítása érdekében. Tánczos Barna júniusban látogatott Magyarországra, ahol többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Nagy István agrárminiszterrel találkozott, és egyebek mellett a folyami szennyezésekről is beszéltek.