A júliust 55,6 ponttal zárta a feldolgozóipari cégek helyzetét bemutató beszerzési menedzserindex (bmi), a korábbi júliusokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú júliusi átlagot (52,6), és meghaladja az elmúlt három év átlagát (51,0) - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. 

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban, harmadik alkalommal egy hónap szűkülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozott.

A beszerzési mennyiség indexe minimálisan csökkent júniusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött van negyedik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme továbbra is erős. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a második legmagasabb júliusi adat.

A beszerzési árak esetében az index értéke még magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizenkettedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb júliusi.

A késztermékkészletek indexe júliusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de bővülésre utal, aminek üteme továbbra is elég dinamikus. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legnagyobb júliusi 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban pedig hatot.

Megjegyzés: A bmi 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.