Az étkezési alma jelenlegi bolti fogyasztói ára kilogrammonként a 250-500 forintos sávban mozog (fajtától, minőségtől és kiszereléstől függően. Mindez úgy, hogy tavaly októberben a gyümölcsök ára 32 százalékkal, a léalmáé pedig 174 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

A lap idézi az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentését, mely szerint az EU almatermése csaknem 21 százalékkal, megközelítőleg 12 millió tonnáról 9,34 millió tonnára csökkent tavaly az egy évvel korábbihoz képest. Ez az elmúlt évtized legalacsonyabb termését is jelentette, amely erős keresleti piacot eredményezett és drágulást okozott. Ráadásul itthon úgy termett alig 520-530 ezer tonna alma, hogy a fagykár kevésbé sújtotta Magyarországot.

Tavaly elsősorban ipari almából alakult ki jelentős hiány, ezért az általános 25-35 forintos kilónkénti ár helyett 45-55 forintos árak voltak tapasztalhatók a piacon. A lengyel termelők, akik a fagykárok egyik legnagyobb elszenvedői voltak, nemcsak jelen voltak a piacon, hanem rengeteget fel is vásároltak a léalmából, és ez azt okozta, hogy már az itthoni 550-600 ezer tonna feldolgozási kapacitást sem lehetett kielégíteni - írja a Magyar Nemzet, amelynek szakértők azt mondták, hogy idén jó termés lehet.

A fotó forrása: Pexels.com/Pixabay.