A hétfőn késő este Londonban bejelentett lépést a cég elsősorban a magyar gazdaság javuló működési környezetével, valamint a szuverén és szub-szuverén adóskockázat közötti szoros korrelációval indokolta.

A Moody's globális hitelminősítési szolgálata, a Moody's Investors Service a "Ba1" szintű - a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó - magyar szuverén adósbesorolás kilátásának pozitívra javítását péntek este jelentette be. Ezt követte a Budapestre érvényben tartott, ugyancsak "Ba1" osztályzat kilátásának hétfői javítása az MPSE-részleg által. A cég egyben megerősítette a magyar főváros adósbesorolását.

Javul a helyzet

Az MPSE kiemelte, hogy a lépés - ugyanúgy, mint a magyar szuverén adósbesorolás kilátásának javítása - a magyarországi működési környezet javulását tükrözi. A budapesti osztályzati kilátás javításában emellett tényező volt az is, hogy a Moody's véleménye szerint Budapest hitelképessége szorosan kapcsolódik Magyarországéhoz, mivel a magyar helyi önkormányzatok bevételei függnek az országos szintű makrogazdasági és költségvetési teljesítménytől.

A cég várakozása szerint folytatódik a magyar gazdaság aránylag jó ütemű növekedése, és ez a központi kormányzati átutalások növekedését eredményezi, ami kedvezően hat a fővárosi bevételekre.

A budapesti osztályzati kilátás javításának indokai között van emellett a főváros megfontolt költségvetés-kezelési gyakorlata, amely a működési szintű pénzügyi egyenleg szilárd többleteiben és a jó pénzügyi teljesítményben is megmutatkozik.

Budapest besorolását alátámasztja a csaknem zéró nettó közvetlen és közvetett adósság is, ami az önkormányzati pénzügyek konszolidációját célzó kormányzati lépések eredménye - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint emellett a besorolás tükrözi Budapest erőteljes likviditási pozícióját és költségvetési gyakorlatát is.

Felhajtóerő

A Moody's hangsúlyozza: ha javul a szuverén magyar adósosztályzat, az felhajtóerőt gyakorolhat a főváros adósbesorolására is. Lefelé ható minősítési nyomást eredményezhet ugyanakkor a magyar államadós-besorolás rontása, vagy az, ha érdemben romlana Budapest működési és pénzügyi teljesítménye.

A Moody's a magyar szuverén adósbesorolás kilátásának pénteken bejelentett javítását elsősorban azzal indokolta, hogy jelenleg robusztusabb ütemű a magyar államadósság-ráta csökkenése, mint a múltban, mivel a magyar kormány bizonyította képességét és erőteljes elkötelezettségét arra, hogy az államháztartási hiányt a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt tartsa.

A Moody's várakozása szerint a GDP-arányos magyar államadósság-ráta - amely 2011-ben 81 százalékon tetőzött - az idén 74,3 százalékra, 2016-ban 73 százalékra csökken.

A cég azt is valószínűsíti, hogy az idén a vártnál magasabb adóbevételek révén a 2,4 százalékos cél alatt lesz az államháztartási hiány, az elsődleges egyenleg többlete pedig meghaladja a GDP 1 százalékát.