Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Győri Enikő az elmúlt év Európa-politikájának legnagyobb sikereként értékelte, hogy a következő többéves (2014-2020) pénzügyi keretben "bőségesen elegendő uniós forrás" áll az ország rendelkezésére. A feladat az, hogy "ezt a kimagaslóan jó eredménnyel" elért összeget a lehető legokosabban költsék el. Hozzátette: a jövőben szigorodnak a pénzfelhasználás feltételei. Ugyancsak nagy sikernek nevezte, hogy kilenc év után sikerült kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól. "Ennél egyértelműbb bizonyítéka annak, hogy stabil, fenntartható pályán áll a magyar gazdaság, nincs" - fogalmazott az államtitkár.

Mint mondta, ráadásul ezt úgy érték el, hogy Magyarország semmilyen könnyítést nem kapott a feltételek teljesítésében. Úgy vélte, ennek oka, hogy 2010 előtt az ország minden politikai, anyagi és erkölcsi tőkéjét felélte, ezért semmilyen jóindulatra nem számíthatott az uniótól. Az államtitkár szerint 11 tagállam kapott halasztást a költségvetési hiánya leszorítására, vagyis az Európai Bizottság több országgal szemben sokkal elnézőbb.

Célravezető volt a saját út

Magyarország eredményeire a piacok már reagáltak, és "előbb-utóbb a hitelminősítők is fognak" - vélekedett Győri Enikő, aki szerint a világ mostanra már rájött, hogy nincs egyetlen "üdvözítő" út a válságkezelésben, Magyarország a saját útját akarta járni, és úgy tűnik, ez célravezető volt.

Az államtitkár a sikerek között említette, hogy a múlt év elejére jellemző viharok után "az össze vitát sikerült megfelelő mederbe terelni", a politikai vitákat jogi úton igyekeztek megvívni, és ez eredményesnek tűnik. Hozzátette: "az értelmes párbeszéd elől soha nem zárkóztunk el".

A bővítésről szólva emlékeztetett: Magyarország megküzdött Horvátország uniós csatlakozásáért, és azért is, hogy Szerbiával elindulhassanak a csatlakozási tárgyalások. Fontos, hogy minden országot az érdemei alapján ítéljenek meg, és senkit ne várakoztasson feleslegesen az EU - vélekedett.

Jöhetnek az eurószkeptikusok

Győri Enikő azt mondta, minden felmérés azt mutatja, hogy a májusi EP-választásokon az euroszkeptikus pártok a legtöbb országban előretörhetnek, míg a középen álló pártok veszíthetnek a pozíciójukból. Úgy látja, a polgárok elgondolkodnak arról, hogy jó-e jelenlegi formájában az EU. Szerencsére többen derűlátóak az unió jövőjével kapcsolatban, mint korábban, és a többség szerint jó, hogy van EU, Magyarországon sem kérdőjelezik meg, hogy "ott a helyünk" - közölte.

Ugyanakkor kiemelte, hogy sok intézményi harc folyik Brüsszelben, és ezek nem segítik a kilábalást a válságból. A valós problémákra kell megoldást találni, és alaposan mérlegelni kell, hol van szükség uniós döntésre és hol helyi megoldásra. Gyakorlatias megközelítésre van szükség, és ezzel a polgárok bizalmát is vissza lehet szerezni - mondta.

Megjegyezte: jó lenne, ha a magyarokban reális kép alakulna ki az EU-ról, észre kell venni, hogy mit köszönhetnek az uniónak, hiszen sok eredményt már természetesnek vesznek az emberek.

Az államtitkár kitért arra is, hogy jelenleg a szabad munkaerőmozgást mint uniós elvet több helyről támadják. "Nem a mi dolgunk, hogy megoldjuk" a helyzetet, ha új brit jogszabályok születnek, majd a bizottság megvizsgálja azokat - közölte. Hozzáfűzte: azt azonban szóvá kell tenni, ha egy uniós alapelvet ér támadás.

Arra is kitért, hogy közeleg Magyarország uniós csatlakozásának tízedik évfordulója. Az eseményt komoly rendezvénysorozat kíséri majd, amelybe egyetemeket és kutatóintézeteket is bevonnak. A rendezvényeken értékelik majd az elmúlt tíz évet, megvizsgálják, hogy elmulasztott tíz évről van-e szó vagy jól kihasznált lehetőségről, továbbá a kilátásokkal is foglalkoznak majd.