A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Közeleg a síszezon, amikor a sportág kedvelői elindulnak a hazai sípályák és a szomszédos országok síparadicsomai felé. Itthon a Mátrában Kékestető, Mátraszentistván, Galyatető, a Börzsönyben Nagy-Hideg-hegy, a Pilisben Visegrád és Dobogókő, a Bükkben Bánkút, a Bakonyban pedig Eplény a legjelentősebb magyarországi sípálya. A pálya környéki települések ingatlanpiaca azonban zömmel nem profitál a síelők megjelenéséből, miután a vendégek inkább a szállodákat, a vendégházakat vagy a panziókat választják, mintsem saját házat, apartmant, esetleg üdülési jogot vásárolnának (igaz, ez utóbbi kettőre nincs is mindegyik helyen lehetőség).

Az utóbbi években jelentős fejlődésnek indult eplényi síterep helyszínén, a közel 560 fő állandó lakosú Eplény településen nem is gyakran kerül a piacra eladó ingatlan, és a szezon rövidsége miatt a kiadó házak száma sem jelentős, mint ahogy a szomszédos helyeken sem. Sinka Judit, a területet jól ismerő ÉlvitFehérvár Ingatlan Iroda kommunikációs vezetője elmondta: az ideköltözők jellemzően nem a sípálya miatt döntenek a vásárlás mellett. Ugyanakkor mindenképpen extraként jelenik meg ez az adottság azoknál, akik az ország más részéből költöznek a síparadicsom környezetébe.

A síelni vágyók nem vesznek ingatlant

Jelenleg Eplényben nincs eladó lakóépület, csupán a szomszédos Zircen és Olaszfaluban: előbbi város erdős, patakos külterületén is csupán egy 98 négyzetméteres házat kínálnak 18 millió forintért, míg Olaszfaluban egy újabb építésű, 100 négyzetmétereset 17,5 millióért. Sinka úgy látja: a sípálya szezonnyújtó átalakítása akár egész éves munkát teremthetne a letelepedni vágyóknak. A szezonnyújtással, a pálya megújulásával pedig akár a külföldi vásárlók is megjelenhetnének.

Hasonlóan vélekedik Eplény polgármestere, Fiskál János is. Mint mondja, az elmúlt húsz évben több mint száz fővel gyarapodott a község lakosainak száma, ami a kivételes természeti adottságok mellett a sípálya nyomán beindult fejlesztéseknek is köszönhető. Nem jellemző azonban a síelni idejárók ingatlanvásárlása. A kistelepülésen egy-egy 800−1000 négyzetméteres összközműves házhelyhez már 3 millióért, míg kisebb családi házhoz 10−15 millió forint közötti áron hozzá lehet jutni.

Hegyvári Zoltán, az Ingatlan Eger Kft. vezetője tapasztalata szerint hasonló a helyzet Bánkút és Mátraszentistván esetében is, bár a mátraszentistváni pályával szemben egy üdülőterület kezd kiépülni, ahol a négyzetméterárak átlagosan 150 ezer forint körül mozognak.

De nem a sípálya a fő vonzerő a vevőknek, sőt nem is a síelni idejárók köréből kerülnek ki az érdeklődők. A környező nagyvárosokból és a fővárosból is viszonylag rövid idő alatt elérhetők a hazai pályák, így a határon belül síelő magyarok többsége nem gondolkodik ingatlanszerzésben.

Ausztriában veszik az apartmanokat

Más a helyzet az osztrák síterepekkel, melyek iránt az elmúlt tíz évben nőtt a magyarok érdeklődése. Ez Rejcha János, a közép- és kelet-európai ingatlanok közvetítésére és értékesítésére szakosodott Rellox Ingatlanügynökség ügyvezető igazgatójának tapasztalata szerint azzal magyarázható, hogy a kiváló közlekedés miatt e távoli síparadicsomok is viszonylag gyorsan elérhetők, kedvezőek az árak s mindemellett magas minőségű szolgáltatásokat nyújtanak.

Az érdeklődők elsősorban a pályákhoz közeli apartmanokat keresik, ahol többnyire a részbeni saját használat mellett további bérbeadásra is törekednek. Persze a kiválasztásban a Magyarországtól való távolság is nagy szerepet játszik. A legtöbb érdeklődő ezért Schladming, Kaprun/Zell am See, Fladau és Saaldbach térségében keresgél, de kedvelt hely a tiroli Alpok szívében lévő Solden síközpont is.

Bérbe adás is szóba jöhet

A kínálat főleg új ingatlanokból bőséges. Például Zell am See központjában a cég harminc új apartmant kínál, ami a négycsillagos Ski & See Resort (minőségi település és szálloda) típusú komplex szolgáltatások egyedülálló kombinációját nyújtja recepcióval, wellness-szel, spával,  étteremmel és bárral.

A 37−140 négyzetméteres apartmanok ára 162−983 ezer euró között szóródik. Az ingatlan tulajdonosai az apartmant részben használhatják, távollétükben pedig bérbe adhatják egy brit utazásszervező irodán keresztül. Az üzemeltető teljes szolgáltatást biztosít mind a kezeléssel, mind a bérbeadással kapcsolatban. A Solden síközpont szintén új, 35−104 négyzetméteres apartmanjait 198−650 ezer euró között kínálják.

Svájcot is kezdik felfedezni

Svájcot ugyancsak kezdik felfedezni a magyarok, főleg a kitűnő feltételeket és szolgáltatásokat biztosító alpesi síközpontokat, ám a svájci ingatlanok ára igencsak borsos. Például a Villars városában eladósorban lévő luxusapartmanok ára 2,4 millió euró, míg egy az alpokbeli Les Collonsban épült 143 négyzetméteres, új luxuslakóparki ház tulajdonjogát valamivel több mint egymillió euróért lehet megszerezni.
Franciaország szavojai Alpokban lévő síterepei ugyancsak keresettek, s az ügyvezető szerint eladó ingatlanjai ugyancsak kiválóak befektetésre is, az árak pedig 300 ezer euróról indulnak. A cégvezető elmondta: a megalapozottan kiválasztott, felkapott síterületeken lévő ingatlanokba való befektetés különösen biztonságos. Például Ausztriában az ingatlanok értéknövekedését a válság sem állította meg, tehát várható, hogy az árak a következő években sem csökkennek, sőt, a szakemberek 3−5 százalékos jövőbeli növekedést feltételeznek. Így, ha figyelembe vesszük az ingatlan értéknövekedését és a bérbeadásból származó jövedelmet, a teljes beruházás hozama elérheti az évi 10 százalékot.