Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Diákokat csak iskolaszövetkezeten keresztül lehet kedvezményes foglalkoztatási formában alkalmazni - idézte a Magyar Idők az egyik szervezet képviselőjét. Az iskolaszövetkezeten keresztül olyan a tanulmányait folytató személy dolgozhat, aki nappali tagozatos aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. Passzív jogviszony esetén csak addig dolgozhat valaki, amíg a 25. életévét be nem töltötte.

A tanulók 16 éves kortól dolgozhatnak, illetve tanítási szünetben már 15 éves kortól is. A 18 év alatti diákok szülői beleegyező nyilatkozattal vállalhatnak munkát, éjszaka nem dolgozhatnak, valamint egy napon legfeljebb 8 órát lehet foglalkoztatni őket.

A diákoknak legalább a mindenkori minimálbért kell fizetni, ez 2018-ban bruttó 794 forint óránként, ebből lejön a 15 százalékos személyi jövedelemadó, így a fiatal munkavállaló bruttó bérének 85 százaléka lesz a kézhez kapott összeg. A diákoknak azonban az órabéren felül bármilyen egyéb bérjellegű és béren kívüli juttatást is lehet biztosítani.

Minden esetben kötelező az írásbeli munkaszerződés. A munka feladatainak és részleteinek tisztázása kötelező. Amennyiben a munkavégzés időtartama meghaladja a napi 6 órát, 20 perc, amennyiben meghaladja a 9 órát, további 25 perc szünet biztosítása kötelező. Emellett fontos tudni, hogy számítógépes munkahelyeken óránként 10 perc fizetett munkaközi szünet jár.

A fotó forrása: Napi