A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) még 2010 második felében vizsgálta több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította, hogy a közvetett, befektetési alapokon keresztül megvalósuló befektetések esetén a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat. A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő, hogy mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelőikkel szemben. Mint ismert, mindezek nyomán az Aegon, AXA, ING és OTP nyugdíjpénztárak összességében mintegy 5 milliárd forintnyi összeget térítettek meg több százezer volt és jelenlegi pénztártagnak - áll a felügyelet közleményében.

Hozzáteszik: PSZÁF azóta is mindkét pénztári ágazatban figyelemmel kíséri a befektetési kormányrendeletek befektetési költségekre vonatkozó előírásait, és szükség esetén kezdeményezi a jogtalanul elvont összegek visszafizetését. Új és kedvező jelenség viszont, hogy a 2010-es vizsgálattal érintett pénztárak és vagyonkezelőik - most már túlnyomórészt az önkéntes ágazatnál - határozati kötelezés nélkül, vagy eleve saját kezdeményezésre döntöttek az indokolatlanul elvont vagyonkezelési költségek visszatérítéséről.

Az egyik esetben a PSZÁF a vizsgálata során 125 millió forint többletköltség kifizetését állapította meg. Az összeget a vagyonkezelő visszafizette az önkéntes pénztárnak, amely azt még a határozat meghozatala előtt jóváírta tagjai egyéni számláin. Egy másik pénztár vagyonkezelője saját döntése alapján 64,3 millió forintot térített vissza a pénztár önkéntes pénztári ágának és 20,7 millió forintot a magánnyugdíjpénztári ágnak.

Egy harmadik pénztár szintén saját belső vizsgálata nyomán 37,2 millió forint indokolatlan közvetett befektetési többletköltség - késedelmi kamattal növelt - visszautalását kezdeményezte vagyonkezelőjétől az önkéntes pénztári tagok számára. A negyedik esetben szintén a pénztár és a vagyonkezelő megállapodása alapján döntött a vagyonkezelő 30,4 millió Ft visszatérítéséről, amit a pénztár a visszatérítés teljesítésének napjával jóváírt az önkéntes pénztári tagok egyéni számláján.

A korábbi vizsgálattal érintett pénztárak önkéntes pénztári tagjai összesen így mintegy 257 millió forintot kaptak vissza a vagyonkezelőktől a befektetéseik kapcsán - fogalmaz a felügyelet közleménye.

QP | Quality Placement