Piaci és szabályozási okokból is várható lenne, hogy a második félévben és 2011-ben esni fog a villamos energia végfelhasználói ára, érdemi csökkenésre mégsem számíthatunk - olvasható a Világgazdaság szerdai számában.

Az árakat lefelé nyomja a válság miatt visszaesett áramigény, a kereskedők pedig egymás alá kínálnak, és igyekeznek minél jobban kihasználni a piacnyitás lehetőségeit.

Közvetve árcsökkentő hatású lehet a cseh PXE áramtőzsde magyarországi internetes platformjának működése, és július elsejétől a magyar HUPX áramtőzsde beindulása is - írja a lap.

A versenypiaci felhasználók tavaly élvezhettek valamennyit az árampiaci pangásból, az egyetemes szolgáltatásban lévők viszont nem.

Ugyanakkor 2010 első negyedében már kissé nőtt a hazai áramfelhasználás, vagyis az árak emelkedhetnek, a lap szerint a felhasználók nagy része pedig anélkül búcsúzhat el az alacsony áraktól, hogy nem is találkozott velük.

Mivel a villamos energia végfelhasználói árának a felét sem teszi ki a termék ára, az áresés is csak korlátozva csökkentheti az áramszámlát.

Az áramszámla mintegy 10 százalékát jelenti a kötelezően átvett áram, ezen belül pedig mintegy 70 százalékot képvisel a hő mellett kapcsoltan előállított áram ára.

A Magyar Nemzet szerint viszont érezhető mértékben csökkenhet az áram ára júliustól a háztartások számára. Az árcsökkenést megelőzően az új kormány az energiatarifák felülvizsgálatát kérte az iparági szereplőktől, a lap szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy számos ponton van tartalék az árképzési rendszerben.