Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós pénzügyminiszterek pénteki ülésükön megszüntetik a Magyarországgal szembeni szankciót a kohéziós források felfüggesztéséről - írja a Reuters hírügynökség uniós diplomataforrásokra hivatkozva.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a márciusi Ecofin-ülésen döntöttek arról, hogy 2013. január elsejétől 495 millió eurónyi kohéziós alapból származó, Magyarországot illető forrás kerül befagyasztásra átmenetileg.

Most pénteki ülésükön ezt a döntést helyezhetik hatályon kívül, ezzel Magyarország továbbra is hozzá fog férni a 495 millió eurós uniós forráshoz, amivel lényegében elismerik Orbán Viktor költségvetési kiigazításait - írja a Reuters.

A pénteki, Magyarország szempontjából kedvező döntés nem váratlan. Az Európai Bizottság május 30-án ugyanis már megfogalmazta javaslatát arról, hogy az uniós pénzügyminiszterek függesszék fel a kohéziós források befagyasztásának döntését. A Bizottság ezt arra alapozta, hogy a magyar kormány pótlólagos költségvetési intézkedéseivel idén és jövőre is biztonságosan 3 százalék alatt lehet a deficit (2012-ben teljesülhet a 2,5 százalékos kormányzati hiánycél, 2013-ra pedig 2,7 százalékos hiányt valószínűsítenek a kormány 2,2 százalékos céljával szemben).

"A kohéziós források befagyasztását felfüggesztik, várhatóan erről döntenek pénteken" - nyilatkozta név nélkül az egyik uniós diplomata. "Nem lesz ellenállás a kérdésben, azok után, hogy az Európai Bizottság jó bizonyítványt állított ki az országról" - tette hozzá. Egy másik forrás úgy fogalmazott, hogy garantált a pozitív döntés.

A pénteki kedvező döntés nem váratlan, közel két hónapja sejteni lehetett, hogy nem lesz akadálya a kedvező döntésnek.

Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa reggeli devizapiaci kommentárjában azt írta, hogy a héten visszavonja az Unió a kohéziós alapok felfüggesztéséről szóló javaslatát, ami bár már tudott dolog, de egy jó piaci hangulatban ez akár segítheti is a forintot.

A hírügynökség azt is megjegyzi, hogy javul Budapest és Brüsszel viszonya. Nemcsak a költségvetési kérdéséket sikerül tisztázni, de úgy tűnik, hogy a jegybanktörvény ügyében is sikerült megállapodásra jutni.

Hétfőn az is eldőlt, hogy az Európai Bizottság két eljárást indított el az Európai Unió Bíróságán Magyarországgal szemben. A bírák kötelező nyugdíjazásának, valamint az adatvédelmi felügyelő hatóság függetlensége állítólagos megsértésének ügyében indult meg az eljárás.