Az idén februári 677 ezres csúcs óta immár negyedik hónapja javult a munkaügyi helyzet Magyarországon: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss számbavétele szerint júniusban újabb 3,5 százalékkal (18,1 ezer fővel), 497 ezer főre csökkent a regisztrált álláskeresők száma, ez a létszám csaknem 20 ezer fővel kisebb az egy évvel korábbinál is − ráadásul ilyen alacsony szinten - azaz félmillió fő alatt - utoljára 2008 végén járt a mutató. (A KSH saját, más módszertanú számításait július 30-én publikálja.)

Jó volt a becslés

QP | Quality Placement

A helyzet júniusi javulása szinte pontosan megegyezik az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) által előzőleg becsülttől, a kutatók napokban publikált modellszámítása szerint ugyanis a regisztrált álláskeresők száma májushoz képest 17,5 ezer fővel mérséklődhetett.

Forrás: NFSZ

Júniusban a munkaerőpiacra jellemző szezonális ingadozás miatt általában az egyik legalacsonyabb az álláskeresők száma az év során, amit a következő hónapokban a pályakezdő álláskeresők - iskolaév végével összefüggő, szintén szezonális jellegű jelenség - beáramlása módosíthat.

Az NFSZ összesítése szerint a hónapban 82,6 ezer üres állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, amelyek közül május 31-én 41 ezer maradt betöltetlen. A legtöbb álláskereső továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, e két megye a teljes állomány 21,2 százalékát adja.

Főleg a felpörgetett közmunka segített

Júniusban a férfi álláskeresők száma jobban csökkent, mivel ők a szezonális munkákban és a közfoglalkoztatási programokban nagyobb arányban vesznek részt. Iskolai végzettség alapján a legfeljebb általános iskolát végzettek 199,1 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 40,1 százalékot jelent, míg középfokú végzettséggel 270,6 ezren (54,5 százalék), felsőfokúval pedig 27,2 ezren (5,5 százalék) rendelkeznek. Júniusban 227,8 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, több mint egyötödük álláskeresési ellátást, a többség pedig szociális jellegű támogatást kapott.

A hónapban a munkáltatók az előző havinél kissé több, összesen 39 ezer fős új munkaerőigényt jelentettek a foglalkoztatási szolgálatnál − ezek többsége (60 százalék) valamilyen módon támogatott munkaerőigény volt.