Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A trend mindenképpen pozitív, hiszen immár tizenkilencedik hónapja tart már a bővülés, aminek köszönhetően az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50 pont alatt az index. A februári index 0,6 százalékponttal magasabb a januári értéknél (54,3), és az elmúlt öt hónapban négyszer hasonló ütemű bővülést jelez.

Február összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; a februároké 51,9). Az elmúlt három évben a februári átlag azonban 52,5 pont volt. Az idei érték a legmagasabb februári érték 2011 óta.

A különböző komponensek

A termelési mennyiség indexe nőtt január óta, így a mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 19 évben ötször volt csak nagyobb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, de a mostani így is csak a kilencedik legmagasabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya azonban magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A februári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett januárhoz képest, de az ütem némileg lassult. A korábbi februári értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték 2011-2014 után. Az index értéke hatvanhat hónapból hatvankétszer volt 50 pont alatt (ebből a legutóbbi huszonhármat zsinórban), amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek hatodik hónapja növekednek, de egyre gyengébb ütemben. Az idei februári érték az elmúlt húsz év értékei alapján jócskán átlag feletti, és a harmadik legnagyobb februári.

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan csökkenést mértek, majd decemberben is 50 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést regisztrált az MLBKT, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet. Az e havi folytatja a kedvező szériát. Bár értéke csökkent januárhoz képest, így is a legmagasabb februári 1995 óta.