Idén októberben a magyar kivitel értéke 7,7 milliárd eurót (2276 milliárd forintot), a behozatalé 6,9 milliárd eurót (2046 milliárd forintot) tett ki, így a külker aktívum a tizedik hónapjában 781 millió euró (230 milliárd forint) volt. Az októberi kivitel 77, a behozatal 72 százalékát az EU tagállamaival bonyolódott.

Így az idei első tíz hónapban a kivitel értéke 68,6 milliárd euró (20 322 milliárd forint), a behozatalé 62,4 milliárd euró (18 481 milliárd forint) volt. A euróalapon hasonló mértékben, 2,0, illetve 1,8 százalékkal nőttek.

A várakozásokat jócskán felülmúlta az októberi többlet - kommnetálta az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. A mérleg javulásában a cserearányok javulása is szerepet játszhatott, mivel egyes információk szerint a gáz importára szeptembertől csökkent. Az is pozitívum, hogy a magyar külkereskedelem lényegesen gyorsabban nőtt a némethez képest, a német export egy év alatt mindössze 0,6 százalékkal nőtt, míg az import 1,6 százalékkal csökkent a hónapban. Az utóbbi hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság kilábalását jelzik, így a külső kereslet várható javulása, valamint a felfutó magyarországi hazai autóipari termelés hatására idén a külkertöbblet meghaladhatja a 7 milliárd eurót, 2014-ben pedig 7,4 milliárdra emelkedhet az aktívum - véli Suppan.