Az államháztartás központi alrendszerének 2015. május havi többlete 98,7 milliárd forintot tett ki - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az előzetes adatokat. Ennél kedvezőbb ötödik havi egyenlegre csak 2014-ben volt példa (2008-ban volt emellett egy 97 milliárdos szufficit), akkor ugyanis közel 270 milliárd forint volt a plusz - írja a portfolio.hu.

A minisztérium a közleményben egy fontos magyarázó tényezőt kiemel, ami meghúzódhat a különbség mögött: az uniós források eltérő alakulása. "A fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei közel 70 milliárd forinttal maradtak el az előző évi május havi bevételektől, mely az évenként változó elszámolások különbségéből ered. A szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai viszont mintegy 140 milliárd forinttal haladták meg az előző évi kiadásokat a felfutó kifizetéseknek köszönhetően" - részletezi a tárca.

Az idei évben ez volt az első többletes hónap, összességében pedig 511,1 milliárd forintos hiány halmozódott fel 5 hónap alatt. Ezen belül a központi költségvetés 588,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 47,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 30,4 milliárd forintos szufficittel zártak.

Az NGM hangsúlyozza, hogy az uniós módszertan szerinti 2015. évi hiánycél nem változik, az továbbra is a GDP 2,4 százaléka.

NGM: biztató az öt havi hiány, tartható az idei hiánycél

Májusban jelentős többlettel zárt az államháztartás, az idei 2,4 százalékos hiánycél tartható - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az állami hírtévében. Banai Péter Benő kiemelte: 99 milliárd forinttal több bevételt számolhattak el a Magyar Államkincstárnál, mint a teljesített kiadások összege, az első öt hónap hiánya az éves előirányzat 58 százaléka. Tavaly ez 82 százalék fölött volt, az első öt hónap biztatónak tekinthető - tette hozzá.