Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt pénteken vették át azt az ÁSZ-értesítést, amely szerint a legutóbbi, 136 milliós bírságot 15 napon belül kellene utalni, ha nem kapnak részletfizetési lehetőséget. A párt felvette a kapcsolatot az adóhivatallal, eddig csak szóbeli egyeztetés történt.

Sneider Tamás szerint normális körülmények között nem kellene számolni azzal az eshetőséggel, hogy a hatalom adminisztratív úton megszünteti a legnagyobb ellenzéki pártot, ám a Jobbik felkészült mindenre: "nem szabad úgy tennünk, mintha demokratikus országban élnénk" - fogalmazott a napilapnak.

A felszámolási eljárás akár évekig elhúzódhat. A Jobbik parlamenti frakciójának tagjai már elhatározták, hogy ha megszüntetik a pártot, akkor független képviselőként folytatják. Azt, hogy magával a párttal mi lesz, egyelőre nem tudni.

Elképzelhető például, hogy a Jobbik más néven alakul újjá: a jogászok most dolgoznak a lehetséges forgatókönyveken. Erről jövő szombaton, a Jobbik rendkívüli kongresszusán várható döntés - mondta Sneider Tamás. A párt számláján jelenleg mintegy 20 millió forint van.

Január elsejétől kezdte részletekben törleszteni a Jobbik azt a 331 millió forintot, amit a parlamenti választás előtt - az ÁSZ jogsértőnek tartott megállapítása szerint - tiltott támogatásként kapott. Ez negyedévente mintegy 40-50 millió forintos kiadást jelent. A számvevőszék eljárása miatt az ellenzéki párt elesett további 331 millió forintos állami támogatástól is. Ezt a pénzt az államkincstár levonta, a párt idén már kapott 50-60 millió közötti összeget a költségvetéstől.

Csakhogy közben megjött az újabb ÁSZ-büntetés, a számvevőszék ismét 136 millió forintos tiltott finanszírozást talált a Jobbiknál. Ezzel életbe lépett a már ismert forgatókönyv: a párt ugyanekkora állami támogatásnak is búcsút mondhat. A Jobbik büntetése így már az 1 milliárd forinthoz közelít.