"A valamely tagállamban a jogállamiság elveinek megsértése esetén az EU költségvetésének védelmére irányuló feltételességi mechanizmust érintő C-156/21. és C-157/21. sz. Magyarország és Lengyelország kontra Parlament és Tanács ügyekben az Európai Bíróság elnöke elrendelte a gyorsított eljárás alkalmazását" - jelentette be az Európai Bíróság.

Az ügyekben a tárgyalást 2021. október 11-12-re tűzte ki.

A per célja annak megállapítása, hogy az uniós források jogállamisági feltételekhez kötése összeegyeztethető-e az uniós joggal, amit egyébként Magyarország és Lengyelország vitat.

Varga Judit szerint ez abszurd

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon kommentelte az Európai Bíróság döntését. A posztban konstatálja, hogy "az Európai Unió Bírósága eleget tett az EP kérésének és elrendelte a jogállamisági kondicionalitást megtámadó keresetünk gyorsított eljárásban történő elbírálását."

A döntést ugyanakkor abszurdnak nevezte: "a Sargentini-szavazás következtében felmerült egyszerű eljárásjogi kérdésben közel 3 év alatt tudott csak dönteni a testület, most azonban az Unió történetének egyik legfontosabb és legbonyolultabb jogi kérdésére mindössze pár hónap döntési időt szán."

Varga Judit úgy véli, hogy "a mostani eljárás is ékes példája az ellenünk folyó politikailag motivált koncepciós eljárásnak", amivel véleménye szerint "megrendítik az egész európai együttműködésbe vetett bizalmat." Továbbá hozzátette, hogy "a magyar kormány továbbra sem enged a zsarolásnak" és a magyar érdekeket fogják képviselni.

Az előzmények

A költségvetési kifizetéseket egy jogállamiságra vonatkozó feltételrendszer teljesítéséhez kötő mechanizmus 2021. január elsején lépett életbe. Az új szabályok alapján azonban eddig még semmilyen eljárás nem indult, miután az Európai Tanács arra kérte a Bizottságot, hogy halassza el a jogszabály alkalmazását addig, amíg két tagállam (Magyarország és Lengyelország) az Európai Bíróság elé nem viszi a jogszabályok ügyét (ami 2021. március 21-én megtörtént), és amíg a Bizottság ki nem dolgozza a jogszabály alkalmazására vonatkozó külön útmutatóját.

Egy 2021 márciusában elfogadott állásfoglalásban a Parlament megismételte, hogy az Európai Tanácsnak a mechanizmusra vonatkozó következtetései nem bírnak törvényi erővel, és a Bizottság számára június elsejét tűzte ki az iránymutatások elfogadásának határidejeként. A képviselők arra is kérték a Bizottságot, hogy egyeztessen a Parlamenttel az útmutató elfogadása előtt.

A Bizottság egy május 26-i szakbizottsági ülésen jelezte, hogy június első felében kíván egyeztetni a képviselőkkel. Közben az Európai Parlament e hét csütörtökön utasította a Parlament elnökét, hogy két héten belül a jogállamiság feltételrendszeréről szóló rendelet szerinti kötelessége teljesítésére szólítsa fel az Európai Bizottságot.

Közben Johannes Hahn költségvetési biztos jelezte, hogy az Európai Bizottság elkészített egy nem hivatalos tervezetet a mechanizmus alkalmazásának iránymutatásáról, amelynek végleges verziójának kidolgozásába bevonná az EP-t és az Európai Tanácsot is, amit az Európai Bíróság ítéletének figyelembevételével végletesítenének. A biztos azt is jelezte, hogy a mechanizmus szerinti eljárásokat ősszel elindítanák, az eljárás pedig az elejétől a végéig 9 hónapot ölelne fel.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.